Zupa piwna - Zakręcony wege obiad
Zupa dla koneserów, smakuje jak piwo którego użyliśmy, dlatego ważne żeby użyć do zupy łagodnego piwa dobrego gatunku, jak najmniej gorzkiego, bo ten smak jest bardzo wyczuwalny w zupie. Jest prosta do zrobienia i szybko się ją robi.
Składniki:
- 1 duża lub 2 małe cebule,
- 0,5 l łagodnego piwa jasnego,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki oleju,
- 1 - 2 łyżki cukru,
- sól, gałka muszkatołowa, papryka słodka.
Wykonanie:
Pokroić cebulę w półplastry, do rondelka wlać olej, rozgrzać go, wrzucić cebulę, podsmażać ją aż zrobi się szklista, wsypać 1 łyżkę cukru, chwilę razem smażyć. Delikatnie wlać do garnka piwo, wymieszać i dodać bułkę tartą. Gotować na małym ogniu przez ok 20 minut, po tym czasie spróbować, doprawić do smaku solą i ew. cukrem. Zmiksować ciasto blenderem ręcznym i przetrzeć przez sito. Rozlać do miseczek lub talerzy, posypać każdą odrobiną papryki słodkiej, gałki muszkatołowej i pieprzu. Można dodać do nich grzanki (prosty przepis wkrótce) i posypać zieleniną.
Zupa jest zaskakująco kremowa, bardzo gładka i wyrazista w smaku (pamiętajcie o łagodnym piwie, jak będzie gorzkie to zupa również taka będzie, łagodne de jej wspaniały smak).
Smacznego!!!