Zupa mocno owocowa

Zupa mocno owocowa

Wczesnym latem nie można oczywiście obejść się bez zupy. Owocowej zupy :)

W jej przygotowaniu panuje pełna dowolność: może być z makaronem lub z kluseczkami; na zimno lub na ciepło; zaciągana mąką lub zupełnie rzadka, jak kompocik. Ze śmietaną lub bez. Osobiście, najbardziej lubię wersję z makaronem, lekko zagęszczoną, i najlepiej z kleksem śmietany.

Składniki:

500 g dowolnych owoców (u mnie: czerwone porzeczki, jagody, truskawki)

makaron

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kisiel o smaku wybranych przez nas owoców

cukier do smaku

śmietana

Owoce zagotuj i gotuj tak długo, aż się trochę rozgotują. Kisiel lub mąkę rozrób z wodą i wlej do zupy, zagotuj. Dosłodź do smaku, ile lubisz.

Osobno ugotuj makaron.

Możesz podawać od razu po zagotowaniu, na ciepło, lub schłodzić i podać na zimno, w każdym przypadku z kleksem kwaśnej śmietany.

Zdjęcie - Zupa mocno owocowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów