Zupa mocno owocowa
Wczesnym latem nie można oczywiście obejść się bez zupy. Owocowej zupy :)
W jej przygotowaniu panuje pełna dowolność: może być z makaronem lub z kluseczkami; na zimno lub na ciepło; zaciągana mąką lub zupełnie rzadka, jak kompocik. Ze śmietaną lub bez. Osobiście, najbardziej lubię wersję z makaronem, lekko zagęszczoną, i najlepiej z kleksem śmietany.
Składniki:
500 g dowolnych owoców (u mnie: czerwone porzeczki, jagody, truskawki)
makaron
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kisiel o smaku wybranych przez nas owoców
cukier do smaku
śmietana
Owoce zagotuj i gotuj tak długo, aż się trochę rozgotują. Kisiel lub mąkę rozrób z wodą i wlej do zupy, zagotuj. Dosłodź do smaku, ile lubisz.
Osobno ugotuj makaron.
Możesz podawać od razu po zagotowaniu, na ciepło, lub schłodzić i podać na zimno, w każdym przypadku z kleksem kwaśnej śmietany.