Zupa meksykańska z klopsikami

Zdjęcie - Zupa meksykańska z klopsikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa meksykańska z klopsikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa meksykańska z klopsikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa meksykańska z klopsikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa meksykańska z klopsikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju Kujawski z ostrą papryką, pomidorami i bazylią
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 puszka czerwonej fasoli (250 g po osączeniu)
  • 1 puszka kukurydzy (250 g po osączeniu)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ papryczki chili
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra do posypania
  • Klopsiki:
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1 małe jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania klopsików. 


Do zmielonego mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, oregano, natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wbijamy jajko, wyrabiamy mięso dłonią, dodając stopniowo bułkę tartą. Z mięsa formujemy malutkie klopsiki.


Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy. 


W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę Kujawskiego. 


Wrzucamy klopsiki, obsmażamy ze wszystkich stron i przekładamy na talerz. 

Dno garnka wycieramy papierowym ręcznikiem. 

Wlewamy kolejną łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy 4-5 minut. 


Dodajemy pomidory, bulion, suszone oregano, kmin, kolendrę, wędzoną paprykę. Mieszamy. Dokładamy klopsiki. Gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec dodajemy osączoną i opłukaną fasolę oraz kukurydzę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Zupę nalewamy na talerze, dekorujemy świeżą kolendrą.


Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Przepisy z tych kategorii

Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną i jarmużem

Kotleciki z indyka z kaszą jag…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowe ciasteczka owsiane - fit, pyszne

Czekoladowe ciasteczka owsiane…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ribollita toscana. Wiejska zupa z Toskanii

Ribollita toscana. Wiejska zup…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Gnocchci z pesto z rukoli i natki pietruszki
1

Gnocchci z pesto z rukoli i na…

Beti Beti
kruche babeczki

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kurczak Jalfrezi
1

Kurczak Jalfrezi

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese)
1

Dorsz w stylu Livorno (Baccalà…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Fasolka po toskańsku

Fasolka po toskańsku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pieczone leczo
1

Pieczone leczo

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i brokułami

Zapiekanka ziemniaczana z łoso…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Patrycja Patrycja
Simply Food

Szwedzkie klopsiki, czyli köttbullar
2

Szwedzkie klopsiki, czyli kött…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!