Zupa-krem z selera
Czy wspominałam już, jaką miłością darzę wszystkie zupy-kremy? ;)
Ta smakowała mi tak, że potem... przyśniła mi się w nocy. ;)
ZUPA-KREM Z SELERA
400g selera korzeniowego,
1 łodyga selera naciowego,
2 nieduże ziemniaki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego),
1 kostka (100g) śmietankowego serka topionego,
szczypta ziół prowansalskich,
sól, pieprz,
oliwa
Seler i ziemniaki obrać i umyć. Seler korzeniowy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, seler naciowy pokroić w plasterki, ziemniaki w ćwierćplasterki. Dodać do bulionu i gotować przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć pokrojoną cebulkę, dodać drobno posiekany czosnek i jeszcze przez chwilkę smażyć. Dodać do zupy.
Wrzucić serek.
Zmiksować na gładko.
Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Podawać z grzankami.
Smacznego :)
Ta smakowała mi tak, że potem... przyśniła mi się w nocy. ;)
ZUPA-KREM Z SELERA
400g selera korzeniowego,
1 łodyga selera naciowego,
2 nieduże ziemniaki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego),
1 kostka (100g) śmietankowego serka topionego,
szczypta ziół prowansalskich,
sól, pieprz,
oliwa
Seler i ziemniaki obrać i umyć. Seler korzeniowy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, seler naciowy pokroić w plasterki, ziemniaki w ćwierćplasterki. Dodać do bulionu i gotować przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć pokrojoną cebulkę, dodać drobno posiekany czosnek i jeszcze przez chwilkę smażyć. Dodać do zupy.
Wrzucić serek.
Zmiksować na gładko.
Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Podawać z grzankami.
Smacznego :)