Zupa krem z pora

Zupa krem z  pora

Zdjęcie - Zupa krem z  pora  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3 pory - tylko białe części

2 średnie ziemniaki

ok. 3/4 litra bulionu

ok. 200 ml śmietany 18%

gałka muszkatołowa

sól i pieprz do smaku

Na maśle klarowanym (ok 2 łyżek) podsmażyłam posiekany drobno por, dodałam pokrojonego w drobna kostkę ziemniaka i wszystko razem smażyłam aż ziemniak zmiękł nieco. Dodałam trochę soli, pieprzy i gałki i wszystko razem podsmażyłam.

Zmniejszyłam ogień do minimum i dusiłam pod przykryciem około 15 minut.

Następnie dolałam bulionu (można uzupełnić wodą, gdyby zupa była za gęsta) i całość zagotowałam. Przykryłam i na małym ogniu gotowałam ok. 30 minut. Następnie odstawiłam garnek, przestudziłam zupę i zmiksowałam blenderem ręcznym. Dodałam śmietany i powoli, bardzo ostrożnie całość podgrzałam.

Kategorie przepisów