Zupa krem z pora
3 pory - tylko białe części
2 średnie ziemniaki
ok. 3/4 litra bulionu
ok. 200 ml śmietany 18%
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
Na maśle klarowanym (ok 2 łyżek) podsmażyłam posiekany drobno por, dodałam pokrojonego w drobna kostkę ziemniaka i wszystko razem smażyłam aż ziemniak zmiękł nieco. Dodałam trochę soli, pieprzy i gałki i wszystko razem podsmażyłam.
Zmniejszyłam ogień do minimum i dusiłam pod przykryciem około 15 minut.
Następnie dolałam bulionu (można uzupełnić wodą, gdyby zupa była za gęsta) i całość zagotowałam. Przykryłam i na małym ogniu gotowałam ok. 30 minut. Następnie odstawiłam garnek, przestudziłam zupę i zmiksowałam blenderem ręcznym. Dodałam śmietany i powoli, bardzo ostrożnie całość podgrzałam.