Zupa krem z pora i ziemniaków
Zupa krem z pora i ziemniaków
jest bardzo przyjemną, szybką i lekką propozycją na obiad lub lunch. Można pominąć marchewkę i użyć tylko pora i ziemniaków. Ja uwielbiam ten puszysty krem z pikantnymi, czosnkowymi i chrupiącymi grzankami.
Ciekawym dodatkiem jest dodanie topionego serka śmietankowego.
Zamiast niego można przed podaniem skropić zupę oliwą extra vergine lub śmietaną.
Składniki:
- 2 duże pory ( białe i jasno zielone części)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2-3 ziemniaki
- 3 listki laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 1-1,5 litra bulionu
- 1-2 łyżki oliwy extra vergine
- 40 g masła
- opcjonalnie: 100 g śmietankowego serka topionego
- sól
- biały pieprz
- słodka wędzona papryka
Do podania:
- grzanki czosnkowe
- śmietanka 12%
- słodka wędzona papryka
Pora dokładnie umyłam.
Jasno zielone i białe części pokroiłam na małe kawałki.
Pokroiłam również w kostkę marchewkę i ziemniaki.
W garnku rozgrzałam masło. Wrzuciłam pokrojoną cebulę. Lekko ją posoliłam i szkliłam przez około 3 minuty.
Dodałam do niej pozostałe warzywa. Wrzuciłam ziele angielskie i liście laurowe.
Podsmażyłam warzywa, aż zmiękły.
Wlałam bulion. Zagotowałam. Na małym ogniu gotowałam warzywa do miękkości przez około 15 minut.
Doprawiłam zupę i zmiksowałam na gładki i puszysty krem.
Tak jak pisałam - dodałam jeszcze śmietankowy serek topiony. Nie jest to konieczne, bez niego zupa jest lżejsza, ale daje on fajny śmietankowy smak.
Bagietkę pokroiłam w małą kostkę. Podpiekłam na suchej patelni. Skropiłam grzanki oliwą z oliwek. Posypałam solą, ulubionymi ziołami, granulowanym czosnkiem i ostrą papryką. Można też podawać z tradycyjnymi grzankami czosnkowymi w formie kromek.
Pozostało już tylko wlać zupę na talerz, skropić śmietanką i podawać z grzankami. Smacznego!
Polecam inne zupy krem:
zupa krem ze świeżych grzybów leśnych z kładzionymi kluskami
zupa krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym
zupa krem z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym
zupa krem z ciecierzycy
zupa szczawiowa
zupa krem z brokuł i jarmużu
indyjska kremowa zupa z kalafiora z imbirem