Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów

Zdjęcie - Zupa krem z pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa krem z pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Koniec lata to idealny czas na pomidory. Są zdecydowanie najlepsze, słodkie i pełne smaku. Bardzo lubię poranne wyprawy na targ, przebieranie w gatunkach pomidorów, możliwość własnoręcznego ich wybrania, powąchania. Zupa krem z dojrzałych pomidorów jest pyszna. U mnie z dodatkiem sera z niebieską pleśnią, można go też zastąpić twardym serem dojrzewającym czy mozzarellą. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu (warzywny lub z kurczaka)
  • tymianek, bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • ser z niebieską pleśnią

Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oliwie. Pomidory obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do podsmażonego czosnku i cebuli, dusić przez parę minut. Warzywa zalać bulionem, gotować około 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodać świeże zioła, doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę zblendować, podawać z serem z niebieską pleśnią.


Zdjęcie - Zupa krem z pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zupa krem z pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów