Zupa krem z pomidorów
Koniec lata to idealny czas na pomidory. Są zdecydowanie najlepsze, słodkie i pełne smaku. Bardzo lubię poranne wyprawy na targ, przebieranie w gatunkach pomidorów, możliwość własnoręcznego ich wybrania, powąchania. Zupa krem z dojrzałych pomidorów jest pyszna. U mnie z dodatkiem sera z niebieską pleśnią, można go też zastąpić twardym serem dojrzewającym czy mozzarellą. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu (warzywny lub z kurczaka)
- tymianek, bazylia
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- ser z niebieską pleśnią
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oliwie. Pomidory obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do podsmażonego czosnku i cebuli, dusić przez parę minut. Warzywa zalać bulionem, gotować około 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodać świeże zioła, doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę zblendować, podawać z serem z niebieską pleśnią.
Wyślij pocztą e-mail Wrzuć na bloga Udostępnij w usłudze Twitter Udostępnij w usłudze Facebook