Zupa-krem z kukurydzy
5 kolb kukurydzy
1 średni ziemniak - pokrojony w drobna kostkę
średnia, słodka cebula - pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła (wzięłam klarowane)
3 łyżki mąki - najlepiej kukurydzianej (pominęłam)
śmietanki 18%
pół litra bulionu drobiowego i mięso z kurczaka
sól i pieprz do smaku
Zaczęłam od ugotowania kukurydzy. Kolby włożyłam do garnka z wodą (woda musi zakrywać kukurydzę) i doprowadziłam do wrzenia - zmniejszyłam moc i gotowałam około 5 minut pod przykryciem. Wyjęłam kukurydze (zachowując wodę) i odłożyłam do przestygnięcia.
W garnku o grubym dnie roztopiłam masło i podsmażyłam na nim cebulę z ziemniakiem. następnie dodałam ziarna kukurydzy zeskrobane z kolb. Podsmażyłam wszystko razem. Następnie dodałam pół litra bulionu i pół litra wody z gotowania kukurydzy. Wymieszałam i zagotowałam. Do zupy dodałam gotowanego mięsa z kurczaka, pokrojonego w kostkę. Dodałam pieprzu i soli do smaku i gotowałam na małym ogniu ok 10 minut.
Teraz czas na zmiksowanie zupy - można przelać ją do stojącego blendera albo użyć ręcznego.
Po zmiksowaniu znów zagotowałam zupę, zmniejszyłam ogień i dodałam śmietanki - kilka minut podgrzewała, ale nie gotowałam. Można jeszcze na koniec dodać przypraw, ale ostrożnie.
Gotowe.