Zupa krem z kapusty włoskiej
Dziś na zielono zupa krem z kapusty włoskiej i innych zimowych zielonych warzyw . Jest sycąca, kremowa i rozgrzewa. Do tego lekko chrupiący makaron z marchewki i viola''
To kolejna moja propozycja w ramach Festiwalu Zupy który trwa do końca tygodnia u mnie na blogu i chyba już ostatnia bo raczej zabraknie mi czasu na kolejne wariacje . Ale nadal czekam na wasze propozycję również na Facebooku.
przepis własnyna ok 4 porcie
- 1 litr wody
- 1/4 główki kapusty włoskiej
- 1-2 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cukinia
- 250 g brukselki
- 2 cebule
- sól, pieprz do smaku
- garść koperku
- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- ponadto
- 1cm do 1,5 cm świeżego imbiru
- 2-3 duże marchewki
- parmezan
opcjonalnie
- nasiona sezamu
Warzywa umyć i osuszyć , cebulę obrać i pokroić w piórka podsmażyć na małej ilości oleju - przełożyć do garnka. Następnie pokroić kapustę w paski i również przesmażyć na oleju , przełożyć do garnuszka wraz z brukselkami. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć z odrobiną soli - dodać do reszty warzyw, gotować na małym ogniu aż wszystko zmięknie. W międzyczasie zetrzeć kawałek imbiru do zupy.
Marchew obrać . umyć i pokroić w cieniutkie paseczki najlepiej obieraczką która ma takie ząbki.
Zagotować wodę i wrzucić nitki marchwi dosłownie na 2 minutki - tzw zblanszować , odcedzić z gorącej wody i przelać zimną. Odłożyć.
Do ugotowanej zupy dodać natkę koperku , doprawić do smaku i zmiksować , na końcu wymieszać ze śmietaną.
Zupę przelać do miseczek dodać wcześniej przygotowaną marchew oraz kawałki parmezanu lub innego ulubionego sera , można posypać podprażonym sezamem oraz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego