Zupa krem z kapusty włoskiej

Zupa krem z kapusty włoskiej

Zdjęcie - Zupa krem z kapusty włoskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś na zielono zupa krem z kapusty włoskiej i innych zimowych zielonych warzyw . Jest sycąca, kremowa i rozgrzewa. Do tego lekko chrupiący makaron z marchewki i viola''

To kolejna moja propozycja w ramach Festiwalu Zupy który trwa do końca tygodnia u mnie na blogu i chyba już ostatnia bo raczej zabraknie mi czasu na kolejne wariacje . Ale nadal czekam na wasze propozycję również na Facebooku.

przepis własny

na ok 4 porcie

  • 1 litr wody
  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • 1-2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cukinia
  • 250 g brukselki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • garść koperku
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • ponadto
  • 1cm do 1,5 cm świeżego imbiru
  • 2-3 duże marchewki
  • parmezan


opcjonalnie

  • nasiona sezamu


Warzywa umyć i osuszyć , cebulę obrać i pokroić w piórka podsmażyć na małej ilości oleju - przełożyć do garnka. Następnie pokroić kapustę w paski i również przesmażyć na oleju , przełożyć do garnuszka wraz z brukselkami. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć z odrobiną soli - dodać do reszty warzyw, gotować na małym ogniu aż wszystko zmięknie.  W międzyczasie zetrzeć kawałek imbiru do zupy.
Marchew obrać . umyć i pokroić w cieniutkie paseczki najlepiej obieraczką która ma takie ząbki.
Zagotować wodę i wrzucić nitki marchwi dosłownie na 2 minutki - tzw zblanszować , odcedzić z gorącej wody i przelać zimną.  Odłożyć.
Do ugotowanej zupy dodać natkę koperku , doprawić do smaku  i zmiksować , na końcu wymieszać ze śmietaną.
Zupę przelać do miseczek dodać wcześniej przygotowaną marchew oraz  kawałki parmezanu lub innego ulubionego sera , można posypać podprażonym sezamem oraz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 

 

 

Kategorie przepisów