Zupa krem z dyni
Sezon dyniowy w pełni, więc na chłodne jesienne dni polecam zupę krem z tego właśnie warzywa. Jest pożywna, sycąca i rozgrzewająca. Świetnie sprawdzi się w roli obiadu u osób będących na diecie i nie tylko.
Składniki
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę. Dodajemy resztę warzyw, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy ok. 5-10 minut. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy natkę pietruszki i gotujemy ok. 30-40 minut.
Całość miksujemy z 2 ząbkami czosnku na gładki krem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i pietruszką. Z podanych składników wychodzi ok. 3 l zupy.
Smacznego !
Składniki
- 1 łyżka masła
- 1,6 kg obranej dyni (cała miała ok. 2 kg)
- 1 duża cebula
- 100 g marchwi
- 150 g ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżeczki soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1płaska łyżeczka suszonych listków kolendry
- 1 l bulionu drobiowego
- garść świeżej pietruszki
- jogurt naturalny
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę. Dodajemy resztę warzyw, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy ok. 5-10 minut. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy natkę pietruszki i gotujemy ok. 30-40 minut.
Całość miksujemy z 2 ząbkami czosnku na gładki krem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i pietruszką. Z podanych składników wychodzi ok. 3 l zupy.
Smacznego !