Zupa - krem z dyni
Dzisiaj zaproponuję Wam przepis na gęstą, słoneczną zupę. Słodkawą w smaku z kleksem cytrusowej śmietany - obowiązkowym! - dla przełamania dyniowej słodyczy, posypaną podprażonymi ziarenkami dyni. Kto chce może ją dodatkowo wzbogacić grzankami (polecam!) albo parmezanem. Zielenina będzie jak najbardziej wskazana:)
Zupa - krem z dyni
Składniki:
- 2,5 kg dyni
- 3 - 4 cebule
- 4 - 5 szklanek bulionu drobiowego (może być z kostki)
- szklanka mleka
- 3 łyżki masła
- szklanka śmietany 22%
- łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- 1/2 szklanki uprażonych pestek dyni
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól
- opcjonalnie: parmezan, grzanki, zielenina
Miąższ dyni pokroić, podlać wodą (3/4 szklanki), posolić i udusić. Śmietanę wymieszać z sokiem z limonki lub cytryny, przykryć i schłodzić. Zeszklić na maśle posiekaną cebulę, dodać ją do dyni. Wlać mleko, wsypać pieprz cayenne i zmiksować. Wlać bulion, zagotować. Udekorować zupę kleksami śmietany i posypać pestkami dyni. Taką zupę można też podać z parmezanem czy grzankami i oczywiście posypaną posiekaną zieleniną.
Smacznego:)