Zupa - krem z dyni

Zupa - krem z  dyni

Dzisiaj zaproponuję Wam przepis na gęstą, słoneczną zupę. Słodkawą w smaku z kleksem cytrusowej śmietany - obowiązkowym! - dla przełamania dyniowej słodyczy, posypaną podprażonymi ziarenkami dyni. Kto chce może ją dodatkowo wzbogacić grzankami (polecam!) albo parmezanem. Zielenina będzie jak najbardziej wskazana:)

Zdjęcie - Zupa - krem z  dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa - krem z dyni

Składniki:

  • 2,5 kg dyni
  • 3 - 4 cebule
  • 4 - 5 szklanek bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • szklanka śmietany 22%
  • łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 szklanki uprażonych pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • opcjonalnie: parmezan, grzanki, zielenina

Miąższ dyni pokroić, podlać wodą (3/4 szklanki), posolić i udusić. Śmietanę wymieszać z sokiem z limonki lub cytryny, przykryć i schłodzić. Zeszklić na maśle posiekaną cebulę, dodać ją do dyni. Wlać mleko, wsypać pieprz cayenne i zmiksować. Wlać bulion, zagotować. Udekorować zupę kleksami śmietany i posypać pestkami dyni. Taką zupę można też podać z parmezanem czy grzankami i oczywiście posypaną posiekaną zieleniną.

Smacznego:)

Kategorie przepisów