Zupa krem z dyni
Wykorzystałam zamrożoną dynię i przygotowałam prostą zupę krem z dyni własnego pomysłu. Zupa wyszła bardzo smakowita, jest rozgrzewająca, aksamitna w smaku i bardzo zdrowa. Nadaje się kolację walentynkową i na zimowe wieczory, polecam!
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 litr bulionu lub wody
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Dynię obrać, pokroić na kawałki, umyć, zalać wodą lub bulionem. Obrać ziemniaki, marchewki i wrzucić do garnka, warzywa gotować do miękkości, tak około godziny. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
Cebulę obrać, pokroić, udusić na maśle. Wszystkie warzywa i cebulę zmiksować na krem. Dodać starty czosnek, podawać z śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Smacznego!