Zupa krem z dyni
Jesienne smaki już goszczą na moim blogu, z przyjemnoscią polecam przepisy w dyniowych smakach, szarlotki i placki z jabłkami i grzybowe potrawy.
Dania, desery, przystawki i wszelkie pysznosci w jesiennych smakach !
Aromatyczna, pełna korzennych przypraw zupa krem z dyni.
Rozgrzewająca, kremowa, można rzec przepyszna zupa na jesienne obiady dla kazdego.
Nie sposób nie spróbować tej wyjątkowej, odżywczej zupy z dyni.
Składniki na zupa krem z dyni:
ok. 1 kg dyni piżmowej
30 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 marchewki
2 ziemniaki bataty srednie
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
3 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
szczypta mielonego cynamonu
szczypta chili
1,2 l bulionu z kurczaka
sól, pieprz do smaku
3 łyżki kwasnej smietany
2 łyżki prażonych pestek dyni
Jak wykonać zupę krem z dyni?
Dynie przekroić, usunąć pestki, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Bataty obrać, pokroić na kawałki.
Oliwę rozgrzać w dużym rondlu, dodać masło.
Podsmażyć cebulę pokrojoną w talarki oraz czosnek.
Dodać pokrojone warzywa oraz przyprawy, wymieszać.
Smażyć na srednim ogniu do połączenia się aromatów.
Zalać bulionem i gotować pod przykryciem do miękkosci warzyw ok. 30 minut.
Odstawić z palnika, usunąć ziarna ziela angielskiego i liscia laurowego i zmiksować na krem.
Przyprawić solą i pieprzem, zaprawić smietaną, posypać prażonymi pestkami dyni.
Zupa krem z dyni najlepsza jest na ciepło z grzankami.
Smacznego !