Zupa krem z dyni i kalafiora

Zupa krem z dyni i kalafiora

Zrobiło się chłodno, więc nadszedł czas na bardziej rozgrzewające przepisy. Dziś proponuję pyszną zupę krem z dyni i kalafiora, doprawioną rozgrzewającym imbirem i kminem rzymskim. Zupa jest sycąca, ale też lekka gdyż w trakcie jej przygotowania nie dodaje się śmietanki, i bez niej zupa jest doskonała. Do podania polecam bardzo zdrowy olej dyniowy i uprażone na suchej patelni pestki, u mnie słonecznik, dynia i pinia. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa krem z dyni i kalafiora

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  • 1 duża marchew, obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 800 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę
  • 1 kalafior, podzielony na małe różyczki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej z dyni, uprażone na suchej patelni pestki (np. słonecznik, dynia i pinie), do podania

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku z odrobiną oleju podsmaż na średnim ogniu cebulę, selera, marchewkę, przez 5-7 minut.
  2. Dodaj imbir i czosnek, wymieszaj i smaż przez 2 minuty aż poczujesz jego aromat. Następnie dodaj bulion, dynię, kalafior, tymianek, kmin i dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
  3. Gotuj na średnim ogniu, z lekko uchyloną pokrywką,  przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
  4. Zmiksuj zupę, jeżeli potrzebujesz partiami, do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne.
  5. Podawaj zupę skropioną olejem dyniowym i uprażonymi pestkami.

Smacznego!

Zdjęcie - Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Enlish version

Pumpkin and cauliflower soup

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 1 onion, diced
  • 2 sticks celery, chopped
  • 1 large carrot, chopped
  • 2 tablespoons ginger, finely chopped
  • 3 cloves garlic, minced
  • 800 ml vegetable or chicken stock
  • 800 g pumpkin, peeled and cut in small dice
  • 1 head cauliflower, small florets separated
  • 1 teaspoon dried thyme
  • 1 teaspoon ground cumin
  • salt and pepper, to taste
  • pumkin oil, toasted seeds for serving

Preparation:

  1. Sauté the onion, celery, and carrot in a large pot on medium heat for 5-7 minutes.
  2. Add the ginger and garlic to the pot, stir, and cook for 2 minutes until fragrant. Add the stock, pumpkin, cauliflower, dried thyme, cumin, and season with salt and pepper to taste.
  3. With the lid slightly ajar, simmer the soup on medium-low heat for about 30 minutes or until the vegetables have softened.
  4. Purée the soup in batches using your blender. If the soup is too thick add more stock and season with salt and pepper if necessary.
  5. Serve with drizzled with pumkin oil and toasted seeds if desired.

Enjoy!

Zdjęcie - Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów