Zupa krem z dyni i kalafiora
Zrobiło się chłodno, więc nadszedł czas na bardziej rozgrzewające przepisy. Dziś proponuję pyszną zupę krem z dyni i kalafiora, doprawioną rozgrzewającym imbirem i kminem rzymskim. Zupa jest sycąca, ale też lekka gdyż w trakcie jej przygotowania nie dodaje się śmietanki, i bez niej zupa jest doskonała. Do podania polecam bardzo zdrowy olej dyniowy i uprażone na suchej patelni pestki, u mnie słonecznik, dynia i pinia. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Zupa krem z dyni i kalafiora(4-6 porcji)
Składniki:
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
- 1 duża marchew, obrana i pokrojona w kostkę
- 2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 800 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę
- 1 kalafior, podzielony na małe różyczki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- sól i pieprz do smaku
- olej z dyni, uprażone na suchej patelni pestki (np. słonecznik, dynia i pinie), do podania
Przygotowanie:
- W dużym garnku z odrobiną oleju podsmaż na średnim ogniu cebulę, selera, marchewkę, przez 5-7 minut.
- Dodaj imbir i czosnek, wymieszaj i smaż przez 2 minuty aż poczujesz jego aromat. Następnie dodaj bulion, dynię, kalafior, tymianek, kmin i dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
- Gotuj na średnim ogniu, z lekko uchyloną pokrywką, przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
- Zmiksuj zupę, jeżeli potrzebujesz partiami, do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne.
- Podawaj zupę skropioną olejem dyniowym i uprażonymi pestkami.
Smacznego!
Enlish version
Pumpkin and cauliflower soup(4-6 servings)
Ingredients:
- 1 onion, diced
- 2 sticks celery, chopped
- 1 large carrot, chopped
- 2 tablespoons ginger, finely chopped
- 3 cloves garlic, minced
- 800 ml vegetable or chicken stock
- 800 g pumpkin, peeled and cut in small dice
- 1 head cauliflower, small florets separated
- 1 teaspoon dried thyme
- 1 teaspoon ground cumin
- salt and pepper, to taste
- pumkin oil, toasted seeds for serving
Preparation:
- Sauté the onion, celery, and carrot in a large pot on medium heat for 5-7 minutes.
- Add the ginger and garlic to the pot, stir, and cook for 2 minutes until fragrant. Add the stock, pumpkin, cauliflower, dried thyme, cumin, and season with salt and pepper to taste.
- With the lid slightly ajar, simmer the soup on medium-low heat for about 30 minutes or until the vegetables have softened.
- Purée the soup in batches using your blender. If the soup is too thick add more stock and season with salt and pepper if necessary.
- Serve with drizzled with pumkin oil and toasted seeds if desired.
Enjoy!