Zupa krem z białej rzodkwi
Lekka zupka o wyrazistym, specyficznym smaku, doskonała na dobry początek...
Skład :
Biała rzodkiew
Korzeń pietruszki
Kawałek selera
Por
Połowa białej cebuli
Natka pietruszki
Sól, pieprz
Masło
Przygotowanie :
Warzywa obrać. Rzodkiew zetrzeć na drobnej tarce,
pozostałe pokroić dowolnie. Pokrojone warzywa oprócz rzodkwi podsmażyć na patelni na oliwie, pod koniec dodając
trochę masła. Zeszklone warzywa zalać zimną wodą i dodać rzodkiew i posiekaną
natkę pietruszki, zagotować, zmiksować całość, doprawić do smaku.
Jeśli chcemy uczynić tę zupę bardziej pożywną można dodać jeszcze np. dwa ziemniaki,
zaprawić śmietaną lub posypać grzankami.
Aby zmienić jej smak doprawić można imbirem lub kardamonem, rzecz gustu.
Polecam również FLACZKI WEGETARIAŃSKIE Z BOCZNIAKÓW
...smacznego...
Róża jest piękniejsza niż kapusta, lecz zupa z róży jest gorsza niż kapuśniak
Przysłowie chińskie