Zupa kalafiorowo-dyniowa
przepis:
kawałek miąższu dyni Hokkaido (ok. 200 g)
różyczki kalafiora (ok. polowy małego kalafiora)
1 por
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
suszona bazylia
1 l bulionu warzywnego
1 łyżka oleju ryżowego
Por, cebulę i czosnek pokroić.
Kalafior podzielić na małe różyczki.
Dynię pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, por i czosnek.
W bulionie warzywnym ugotować dynię.
Połowę kostek dyni wyjąć z wywaru. Pozostałą część zmiksować.
W zmiksowanej zupie ugotować kalafior.
Przed końcem gotowania dodać przecier pomidorowy, kostki dyni, por, cebulę, czosnek, sól, pieprz do smaku i bazylię.
Zupę na talerzu posypać płatkami sera grana padano i listkami bazylii.