Zupa kalafiorowo-dyniowa

Zupa kalafiorowo-dyniowa
przepis:

kawałek miąższu dyni Hokkaido (ok. 200 g)

różyczki kalafiora (ok. polowy małego kalafiora)

1 por

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka przecieru pomidorowego

sól, pieprz

suszona bazylia

1 l bulionu warzywnego

1 łyżka oleju ryżowego

Por, cebulę i czosnek pokroić.

Kalafior podzielić na małe różyczki.

Dynię pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, por i czosnek.

W bulionie warzywnym ugotować dynię.

Połowę kostek dyni wyjąć z wywaru. Pozostałą część zmiksować.

W zmiksowanej zupie ugotować kalafior.

Przed końcem gotowania dodać przecier pomidorowy, kostki dyni, por, cebulę, czosnek, sól, pieprz do smaku i bazylię.

Zupę na talerzu posypać płatkami sera grana padano i listkami bazylii.

Zdjęcie - Zupa kalafiorowo-dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów