Zupa jogurtowo-miętowa

Zupa jogurtowo-miętowa

Bardzo popularna zupa w całej Turcji. Oryginalna jej nazwa to Yayla Çorbasi. Można ją podawać z sokiem z cytryny, grubo mielonym pieprzem lub chili. W niektórych regionach Turcji dodaje się do niej tarte ziemniaki. Ja zrobiłam podstawową wersję Yayla Corbasi zastępując mąkę oraz żółtko śmietaną. Z informacji, do których udało mi się dotrzeć w Turcji tę zupę podają osobom osłabionym i chorym na wzmocnienie więc to chyba taki trochę odpowiednik naszego rosołu:). W smaku delikatna a jednak intensywnie miętowa, orzeźwiająca.  

Zdjęcie - Zupa jogurtowo-miętowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji –  6

Czas wykonania –  25 min

Stopień trudności –  łatwy

 Składniki:

  • 1,4 litra bulionu drobiowo-warzywnego,
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • 80g ryżu,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki posiekanej, świeżej mięty.

Sposób wykonania:

  1. ryż zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 15 min,
  2. następnie w dużym kubku łączymy jogurt ze śmietaną i delikatnie rozprowadzamy niewielką ilością gorącego wywaru, całość wlewamy do zupy, mieszamy i zestawiamy z ognia ( nie doprowadzamy do wrzenia)
  3. w małym garnuszku stapiamy masło, wrzucamy na kilka sekund posiekaną miętę a następnie dodajemy do zupy.

Kategorie przepisów