Zupa jogurtowo-miętowa
Bardzo popularna zupa w całej Turcji. Oryginalna jej nazwa to Yayla Çorbasi. Można ją podawać z sokiem z cytryny, grubo mielonym pieprzem lub chili. W niektórych regionach Turcji dodaje się do niej tarte ziemniaki. Ja zrobiłam podstawową wersję Yayla Corbasi zastępując mąkę oraz żółtko śmietaną. Z informacji, do których udało mi się dotrzeć w Turcji tę zupę podają osobom osłabionym i chorym na wzmocnienie więc to chyba taki trochę odpowiednik naszego rosołu:). W smaku delikatna a jednak intensywnie miętowa, orzeźwiająca.
Ilość porcji – 6
Czas wykonania – 25 min
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1,4 litra bulionu drobiowo-warzywnego,
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki śmietany 18 %,
- 80g ryżu,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki posiekanej, świeżej mięty.
Sposób wykonania:
- ryż zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 15 min,
- następnie w dużym kubku łączymy jogurt ze śmietaną i delikatnie rozprowadzamy niewielką ilością gorącego wywaru, całość wlewamy do zupy, mieszamy i zestawiamy z ognia ( nie doprowadzamy do wrzenia)
- w małym garnuszku stapiamy masło, wrzucamy na kilka sekund posiekaną miętę a następnie dodajemy do zupy.