Zupa jesienna na zasmażce
Smaczna zupka syta i pełna witamin wspaniale pasuje na jesienny obiad.
Zupa jesienna na zasmażce
składniki
3 ziemniaki
1 marchewka
1/2 szt selera
1 garść fasolki szparagowej
20 dag brukselka
1/2 szt kalafiora
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 litr bulionu
natka pietruszki
Do garnka wlewamy bulion drobiowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do bulionu. Gotujemy ok 10 min. Następnie miksujemy ziemniaki. Dodajemy pokrojoną marchewkę i seler. Następnie dodajemy fasolkę brukselkę i różyczki kalafiora. Dolewamy przegotowanej wody i dodajemy liść laurowy. Gotujemy ok 15 min. Doprawiamy solą do smaku. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy mąkę i robimy zasmażkę 2 stopnia. Wlewamy zasmażkę do zupy - mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy natkę pietruszki.
Zupa jesienna na zasmażce
składniki
3 ziemniaki
1 marchewka
1/2 szt selera
1 garść fasolki szparagowej
20 dag brukselka
1/2 szt kalafiora
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 litr bulionu
natka pietruszki
Do garnka wlewamy bulion drobiowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do bulionu. Gotujemy ok 10 min. Następnie miksujemy ziemniaki. Dodajemy pokrojoną marchewkę i seler. Następnie dodajemy fasolkę brukselkę i różyczki kalafiora. Dolewamy przegotowanej wody i dodajemy liść laurowy. Gotujemy ok 15 min. Doprawiamy solą do smaku. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy mąkę i robimy zasmażkę 2 stopnia. Wlewamy zasmażkę do zupy - mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy natkę pietruszki.