Zupa jarzynowa z miso
Zupa miso to jedna z najzdrowszych zup, ale z pewnością nie każdemu zasmakuje. Osobiście bardzo ja lubię, a jej niezwykle pożywna wersja z dodatkiem mięsa i dość wyrazistej w smaku ciemnej pasty miso najbardziej do mnie "przemawia".
Zupa jarzynowa z miso
Składniki:
- 250g cienko pokrojonej wieprzowiny
- 1 ziemniak
- 1 por
- 1/2 marchewki
- ząbek czosnku
- 6 grzybów, np boczniaków czy brązowych pieczarek
- ćwiartka kapusty chińskiej lub włoskiej
- kawałek (ok. 8 cm) rzodkwi japońskiej daikon
- szczypta pieprzu białego
- łyżka oleju
- 3 płaskie łyżeczki ciemnej pasty miso
- 1200 ml wody
Warzywa obrać, opłukać. Ziemniaki, marchewkę, daikon i kapustę pokroić w kostkę jednakowej wielkości, ok. 1,5 cm na 1,5 cm. Czosnek drobno posiekać, pora (również część zieloną) przekroić na pół wzdłuż, a następnie w poprzek na paseczki o szer. ok. 0,5 cm. Grzyby oczyścić (nie płukać), pokroić w paski. W garnki, w którym będzie się gotowała zupa, przesmażyć na oleju - dodając kolejno - czosnek, pora, grzyby, marchewkę i ziemniaki. Jak tylko warzywa zaczną intensywnie pachnieć, dodać wodę i zagotować całość. Następnie dodać daikon, a po 10 min. kapustę i mięso. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Miso rozprowadzić 4 łyżkami gorącego wywaru, wlać do zupy i podgrzewać jeszcze chwilę (nie dopuszczać do zagotowania!). Zupę podawać gorącą, posypaną szczypiorkiem.
Smacznego:)