Zupa jarzynowa z miso

Zupa jarzynowa z  miso

Zupa miso to jedna z najzdrowszych zup, ale z pewnością nie każdemu zasmakuje. Osobiście bardzo ja lubię, a jej niezwykle pożywna wersja z dodatkiem mięsa i dość wyrazistej w smaku ciemnej pasty miso najbardziej do mnie "przemawia".

źródło przepisu

Zdjęcie - Zupa jarzynowa z  miso - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa jarzynowa z miso

Składniki:

  • 250g cienko pokrojonej wieprzowiny
  • 1 ziemniak
  • 1 por
  • 1/2 marchewki
  • ząbek czosnku
  • 6 grzybów, np boczniaków czy brązowych pieczarek
  • ćwiartka kapusty chińskiej lub włoskiej
  • kawałek (ok. 8 cm) rzodkwi japońskiej daikon
  • szczypta pieprzu białego
  • łyżka oleju
  • 3 płaskie łyżeczki ciemnej pasty miso
  • 1200 ml wody

Warzywa obrać, opłukać. Ziemniaki, marchewkę, daikon i kapustę pokroić w kostkę jednakowej wielkości, ok. 1,5 cm na 1,5 cm. Czosnek drobno posiekać, pora (również część zieloną) przekroić na pół wzdłuż, a następnie w poprzek na paseczki o szer. ok. 0,5 cm. Grzyby oczyścić (nie płukać), pokroić w paski. W garnki, w którym będzie się gotowała zupa, przesmażyć na oleju - dodając kolejno - czosnek, pora, grzyby, marchewkę i ziemniaki. Jak tylko warzywa zaczną intensywnie pachnieć, dodać wodę i zagotować całość. Następnie dodać daikon, a po 10 min. kapustę i mięso. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Miso rozprowadzić 4 łyżkami gorącego wywaru, wlać do zupy i podgrzewać jeszcze chwilę (nie dopuszczać do zagotowania!). Zupę podawać gorącą, posypaną szczypiorkiem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów