Zupa gulaszowa
Zima postanowiła na koniec pokazać co potrafi i ścisnęła tęgim mrozem, więc żeby się przed nią bronić polecam pożywny, ciepły i rozgrzewający obiadek. Idealną propozycją spełniającą wszystkie te warunki jest zupa gulaszowa. W dodatku jest bardzo smaczna, lekko pikantna i ma taki słoneczny kolor, że od razu robi się milej, polecam ;)
Składniki na ok. 4 porcje:
- ok. 500 g łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr wody
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 marchewki
- 3-4 ziemniaki
- 1 duża czerwona papryka
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 2 szczypty chilli w proszku
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić mięso. Podsmażać, aż wyparuje płyn a mięso zacznie się delikatnie rumienić. Wtedy dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Całość zalać wodą, dodać pomidory, liście laurowe i ziela angielskie. Wymieszać, przykryć i dusić ok. 20 minut.
W tym czasie obrać marchewkę i ziemniaki. Marchewkę pokroić w półplasterki, a ziemniaki w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w dużą kostkę.Wrzucić warzywa do garnka, dodać przyprawy i gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie, czyli ok. 30-40 minut. Zupę podawać na ciepło posypaną posiekaną natką pietruszki.