Zupa gruszkowa
A dlaczego by nie? Pogoda wciąż piękna, więc chłodniki i zupy owocowe nadal wydają się być dobrym pomysłem na obiad – oczywiście dla tych, którzy je lubią. Mnie nie wszystkie zupy owocowe smakują, np. wiśniowa albo truskawkowa odpadają w przedbiegach ;) – o czym zresztą chyba kiedyś wspominałam, jednak gruszkowa jest naprawdę OK. Nieco staroświecka, trochę retro, kojarząca się z wakacjami na wsi... Smakowała mi zarówno na ciepło, jak i na zimno :)
ZUPA GRUSZKOWA
1 litr mleka,
500g gruszek + 1 szt. do dekoracji,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
kieliszek białego wytrawnego wina,
3 łyżki cukru,
2 jajka,
2 goździki,
kawałek laski wanilii (ja dałam łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią),
szczypta soli
Gruszki obrać i pokroić na kawałki. Zalać wodą tak, by były przykryte, dodać goździki i wanilię, rozgotować. Wyjąć wanilię i goździki, przetrzeć przez sitko (ja zmiksowałam), połączyć z mlekiem. Przyprawić solą i cukrem. Jajka roztrzepać z winem i mąką, wlać do gotującej się zupy, cały czas intensywnie mieszając i zaraz odstawić z ognia.
Gruszkę odłożoną do dekoracji obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w podłużne plasterki. Każdą porcję udekorować plasterkami gruszek i ewentualnie goździkami.
Podawać z biszkoptami.
(przepis z książeczki „Smakołyki z mleka, sera i jaj” A. Stradeckiej)
ZUPA GRUSZKOWA
1 litr mleka,
500g gruszek + 1 szt. do dekoracji,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
kieliszek białego wytrawnego wina,
3 łyżki cukru,
2 jajka,
2 goździki,
kawałek laski wanilii (ja dałam łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią),
szczypta soli
Gruszki obrać i pokroić na kawałki. Zalać wodą tak, by były przykryte, dodać goździki i wanilię, rozgotować. Wyjąć wanilię i goździki, przetrzeć przez sitko (ja zmiksowałam), połączyć z mlekiem. Przyprawić solą i cukrem. Jajka roztrzepać z winem i mąką, wlać do gotującej się zupy, cały czas intensywnie mieszając i zaraz odstawić z ognia.
Gruszkę odłożoną do dekoracji obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w podłużne plasterki. Każdą porcję udekorować plasterkami gruszek i ewentualnie goździkami.
Podawać z biszkoptami.
(przepis z książeczki „Smakołyki z mleka, sera i jaj” A. Stradeckiej)