Zupa grochowa czyli grochówka
Grochówka, inaczej zupa grochowa, to zupa przyrządzana z łupanego grochu na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. Jest główną potrawą podawaną w wojsku i na imprezach masowych. Jest to wolno gotowane danie jednogarnkowe z dużą ilością kiełbasy i boczku. Jej atutem jest to, że można dodać różnego rodzaju wędliny i nie zepsuje to smaku. Może być podawana z chlebem lub grzankami. Jest to bardzo sycące, rozgrzewające i regeneracyjne danie, idealne na chłodniejsze dni. Miała swoje początki w kuchni staropolskiej, a dziś znana jest Przez każdego, jako jedna z najpopularniejszych potraw.
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 40 min.
Kalorie: 230 kcal
Grochówka, inaczej zupa grochowa, to zupa przyrządzana z łupanego grochu na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku.
Składniki:2 kości schabowe z mięsem lub kości wędzone
400 g grochu łuskanego
200 g boczku wędzonego
1 pętko kiełbasy wiejskiej
4 średnie ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
Przyprawy: liść laurowy, pieprz, majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany
- Groch należy namoczyć dzień wcześniej i zostawić na całą noc.
- W pierwszej kolejności należy przygotować wywar. Do garnka wrzucamy kości świeże lub wędzone, zalewamy wodą i przyprawiamy według uznania.
- Gdy wywar się zagotuje należy dodać pół miękki groch oraz obrane i pokrojone warzywa w małą kostkę.
- Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i smażyć do zarumienienia. Przełożyć do garnka i doprawić zupę.
- Gdy warzywa będą miękkie na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i cały czas energicznie mieszać.
- Zasmażkę przelać do zupy, mieszać i gotować wszystko razem przez ok. 2-3 min.
- Gdy zupa się zagęści, wyłączyć palnik, poczekać aż ostygnie i jest gotowa do spożycia.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoLike us on Facebook