Zupa grochowa
Bardzo lubię zupy mało które mi nie smakują, zimą są najlepsze na rozgrzanie naszego organizmu i syte, a latem za to ochładzają nasz organizm pycha…
,,Niestety przez najbliższe kilka dni będę pisać tylko raz dziennie bo mi się internet popsuł nie mam częstszego dostępu,, :-(
30 dag GROCHU
20 dag BOCZKU WĘDZONEGO
WŁOSZCZYZNA ( por, marchew – w kostkę )
2 ZĄBKI CZOSNKU
GRZANKI USMAŻONE NA MAŚLE
Groch opłukać i zalać zimna wodą – moczyć przez noc. Kolejnego dnia ugotować groch w tej samej wodzie co się moczył. W drugim garnku ugotować wywar z włoszczyzny i mięsa oraz przypraw, dodać ugotowany groch wraz z pozostałą wodą. Zrobić zasmażkę Usmażyć pokrojoną drobniutko cebulkę na tłuszczu dodać maki wymieszać szybko i podlać odrobina wody połączyć z zupą. Do zupki dodać jeszcze zmiażdżony czosnek przed końcem gotowania oraz majeranek. Ja jeszcze przed samym podanie wysypuję trochę do talerza bardzo lubię ta przyprawę .