Zupa fasolowa
przepis:
20 dag drobnej fasoli
włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera i pora)
1 mała cebula
10 dag wędzonego surowego boczku
1 łyżeczka suszonego cząbru
3 ziemniaki
sól,pieprz, liść laurowy
1 l wody
Fasolkę umyć, zalać wodą i namoczyć na noc w letniej przegotowanej wodzie.
Następnego dnia fasolkę ugotować w wodzie, w której się moczyła.
Pod koniec gotowania dodać sól.
Włoszczyznę ugotować w osolonej wodzie. Wywar z warzyw przecedzić i ugotować w nim pokrojone w kostkę ziemniaki.
Boczek i cebulę pokroić w drobna kostkę, przesmażyć razem.
Do ugotowanych ziemniaków dodać fasolkę, przesmażony boczek i cebulę oraz pokrojoną ugotowaną marchewkę. Dodać sól, pieprz, liść laurowy i cząber.