Zupa fasolkowa
Kolejna propozycja na pyszną zupę. Tym razem z zieloną fasolką szparagową i ziemniakami - zabielana śmietaną. Idealna propozycja na pierwsze danie, z dodatkiem dużej ilości jarzyn. Bardzo szybka do przygotowania.
Składniki:
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka i chwilę poddusić na maśle i oliwie. Pora opłukać, obrać z zewnętrznych grubszych warstw. Przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić na plasterki. Dodać do garnka z cebulą i razem podsmażać przez około 2 minuty. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Dodać do warzyw. Ziemniaki obrać i pokroić w dosyć małą kostkę. Dodać do garnka i mieszając podsmażać około 2 minuty.Wlać gorący bulion, doprawić solą i pieprzem, dodać kurkumę i zagotować. Przykryć i gotować całość przez około 15 minut. W połowie gotowania dodać opłukaną na sitku (i rozmrożoną jeśli używamy mrożonej) zieloną fasolkę.Odstawić z ognia i dodać posiekany koperek oraz śmietanę. Podawać od razu po przygotowaniu.
Źródło (z niewielkimi zmianami): kwestiasmaku.com
Drukuj przepis
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- ½ pora (biała i jasnozielona część)
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1 i ½ litra bulionu (drobiowego lub jarzynowego)
- ½ łyżeczki kurkumy w proszku
- 400 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 100 ml śmietanki 18% z kartonika (do zup i sosów)
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka i chwilę poddusić na maśle i oliwie. Pora opłukać, obrać z zewnętrznych grubszych warstw. Przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić na plasterki. Dodać do garnka z cebulą i razem podsmażać przez około 2 minuty. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Dodać do warzyw. Ziemniaki obrać i pokroić w dosyć małą kostkę. Dodać do garnka i mieszając podsmażać około 2 minuty.Wlać gorący bulion, doprawić solą i pieprzem, dodać kurkumę i zagotować. Przykryć i gotować całość przez około 15 minut. W połowie gotowania dodać opłukaną na sitku (i rozmrożoną jeśli używamy mrożonej) zieloną fasolkę.Odstawić z ognia i dodać posiekany koperek oraz śmietanę. Podawać od razu po przygotowaniu.
Źródło (z niewielkimi zmianami): kwestiasmaku.com
Drukuj przepis