Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

 

5 października 2024 Zdjęcie - Zupa dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rozgrzewająca zupa z dyni na jesienne obiady dla całej rodziny. Najlepsza jest w sezonie jesiennym i początkiem zimy, ze świeżej, aromatycznej dyni.

Zdjęcie - Zupa dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najlepszym gatunkiem dyni do zupy jest dynia piżmowa „Butternut Squash” lub dynia Hokkaido. Te gatunki mają najwięcej miąższu i mało pestek oraz są niezwykle aromatyczne o słodkawym, orzechowym smaku.

Do zupy dyniowej można dodać warzywa takie jak: ziemniaki, bataty, cebulę, paprykę, marchewkę, pietruszkę oraz przyprawy:

cynamon, kurkuma, curry, pieprz cayenne, papryka słodka lub ostra, imbir, cumin, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, listek laurowy.D

Zarówno warzywa jak i przyprawy dodane do zupy dyniowej nabiorą egzotycznego smaku i aromatu, a wybór podanych składników zależy od Was, to są tylko moje propozycje.

Zdjęcie - Zupa dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa dyniowa, to bogactwo witamin i minerałów odżywczych takich jak: potas, wapno, żelazo, magnez, selen, cynk, miedź oraz witamin A, C, B, E, a także karotenoidów.

Więc zupa jest bardzo zdrowa i spożywajmy jej jak najwięcej.

Składniki na zupę dyniową:

  • ok. 800 g dyni piżmowej lub hokkaido
  • 2 ziemniaki lub 1 batat
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1,5 litra bulionu z kurczaka
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki mleka kokosowego lub kwaśnej śmietany
  • prażone pestki dyni

Przygotowanie zupy dyniowej:

Dynię, marchewkę, paprykę, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojoną cebulę, pod koniec czosnek i pokrojone warzywa i przyprawy.

Wymieszać i smażyć na średnim ogniu do połączenia się aromatów ok. 6-8 minut.

Warzywa zalać bulionem i gotować pod przykryciem ok. 30 minut lub do miękkości.

Usunąć ziarna ziela i listka laurowego i blendować na krem.

Doprawić solą i pieprzem, zaprawić śmietaną lub mleczkiem kokosowym, podawać z prażonymi pestkami dyni lub migdałami i grzankami.

Zdjęcie - Zupa dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego 🙂

Podobne posty

Kategorie przepisów