Zupa dyniowa

5 października 2024
Rozgrzewająca zupa z dyni na jesienne obiady dla całej rodziny. Najlepsza jest w sezonie jesiennym i początkiem zimy, ze świeżej, aromatycznej dyni.
Najlepszym gatunkiem dyni do zupy jest dynia piżmowa „Butternut Squash” lub dynia Hokkaido. Te gatunki mają najwięcej miąższu i mało pestek oraz są niezwykle aromatyczne o słodkawym, orzechowym smaku.
Do zupy dyniowej można dodać warzywa takie jak: ziemniaki, bataty, cebulę, paprykę, marchewkę, pietruszkę oraz przyprawy:
cynamon, kurkuma, curry, pieprz cayenne, papryka słodka lub ostra, imbir, cumin, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, listek laurowy.D
Zarówno warzywa jak i przyprawy dodane do zupy dyniowej nabiorą egzotycznego smaku i aromatu, a wybór podanych składników zależy od Was, to są tylko moje propozycje.
Zupa dyniowa, to bogactwo witamin i minerałów odżywczych takich jak: potas, wapno, żelazo, magnez, selen, cynk, miedź oraz witamin A, C, B, E, a także karotenoidów.
Więc zupa jest bardzo zdrowa i spożywajmy jej jak najwięcej.
Składniki na zupę dyniową:
- ok. 800 g dyni piżmowej lub hokkaido
- 2 ziemniaki lub 1 batat
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1,5 litra bulionu z kurczaka
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki mleka kokosowego lub kwaśnej śmietany
- prażone pestki dyni
Przygotowanie zupy dyniowej:
Dynię, marchewkę, paprykę, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojoną cebulę, pod koniec czosnek i pokrojone warzywa i przyprawy.
Wymieszać i smażyć na średnim ogniu do połączenia się aromatów ok. 6-8 minut.
Warzywa zalać bulionem i gotować pod przykryciem ok. 30 minut lub do miękkości.
Usunąć ziarna ziela i listka laurowego i blendować na krem.
Doprawić solą i pieprzem, zaprawić śmietaną lub mleczkiem kokosowym, podawać z prażonymi pestkami dyni lub migdałami i grzankami.
Smacznego 🙂
Podobne posty