Zupa dyniowa z szałwią, parmezanem i grzankami

Zupa dyniowa z szałwią, parmezanem i grzankami
Zdjęcie - Zupa dyniowa z szałwią, parmezanem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa dyniowa z szałwią, parmezanem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa dyniowa z szałwią, parmezanem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa dyniowa z szałwią, parmezanem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa dyniowa z szałwią, parmezanem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa dyniowa z szałwią, parmezanem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa dyniowa z szałwią, parmezanem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa dyniowa z szałwią, parmezanem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa dyniowa z szałwią, parmezanem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa dyniowa z szałwią, parmezanem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa dyniowa z szałwią, parmezanem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa dyniowa z szałwią, parmezanem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa dyniowa z szałwią, parmezanem i grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g dyni Hokkaido
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 300 g cebuli (1 średnia sztuka)
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 90 g selera naciowego (2 łodygi)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 saszetki (po 30 ml) oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
dodatkowo:
  • 100 g startego parmezanu
  • 50 g chleba (2 kromki)
  • 16 listków świeżej szałwii
Przygotowanie

Dynię kroimy na większe kawałki (jeśli używamy Hokkaido, nie musimy jej obierać), skrapiamy 1 saszetką oleju Kujawski z ziołami i pieczemy przez 40 min. w 180°C.


Cebulę oraz czosnek siekamy i smażymy na Kujawskim z papryką ostrą, pomidorami i bazylią. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany seler naciowy, smażymy.


Upieczoną dynię dodajemy do podsmażonych warzyw, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Zdejmujemy zupę z ognia, studzimy, a następnie blendujemy z mlekiem kokosowym na gładkie purée.


Chleb kroimy w kostkę, rozsypujemy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż stanie się chrupiący.


Zupę podajemy ze startym parmezanem, listkami szałwii i grzankami.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów