Zupa dyniowa z białym winem
Kolejna wersja zupy dyniowej, tym razem dodatkiem jest białe wino, które nadaje fajny posmak. Zupa smakuje lepiej po ponownym odgrzaniu, dlatego dobrze jest przygotować ją wcześniej.
Przepis pochodzi z książeczki „Dynia na różne sposoby” :)
DYNIOWA ZUPA Z BIAŁYM WINEM
(na 4 porcje)
800g dyni (waga po oczyszczeniu),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 szklanki bulionu warzywnego,
100ml śmietany 18%,
200ml śmietanki 30% + ,
100ml białego wytrawnego wina
1 łyżka masła,
sól, pieprz, natka pietruszki
W garnku stopić masło, lekko podsmażyć cebulę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a po chwili dynię pokrojoną w kostkę. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut, aż dynia będzie miękka. Zdjąć garnek z ognia, odłożyć kilka kawałków dyni na bok, a resztę zupy zmiksować. Wlać wino, śmietanę 18% i 100 ml śmietanki 30%. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pozostałą śmietankę lekko ubić.
Każdą porcję zupy udekorować odłożonymi kawałkami dyni, łyżką ubitej śmietanki, natką pietruszki i pieprzem.
Przepis pochodzi z książeczki „Dynia na różne sposoby” :)
DYNIOWA ZUPA Z BIAŁYM WINEM
(na 4 porcje)
800g dyni (waga po oczyszczeniu),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 szklanki bulionu warzywnego,
100ml śmietany 18%,
200ml śmietanki 30% + ,
100ml białego wytrawnego wina
1 łyżka masła,
sól, pieprz, natka pietruszki
W garnku stopić masło, lekko podsmażyć cebulę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a po chwili dynię pokrojoną w kostkę. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut, aż dynia będzie miękka. Zdjąć garnek z ognia, odłożyć kilka kawałków dyni na bok, a resztę zupy zmiksować. Wlać wino, śmietanę 18% i 100 ml śmietanki 30%. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pozostałą śmietankę lekko ubić.
Każdą porcję zupy udekorować odłożonymi kawałkami dyni, łyżką ubitej śmietanki, natką pietruszki i pieprzem.