Zupa dyniowa najprostsza przepis
Zupa dyniowa u nas w domu gości co roku w trakcie sezonu, i co roku moje dzieci patrząc się na mnie z pobłażaniem i pytaniem w oczach ” Czy jesteś pewna, że my musimy to jeść ? ” . I co roku próbowali i mówili o nie .. aż w tym roku zrobiłam zupę inaczej, prościej, szybciej i w trakcie weekendu zniknęło .. prawie 8 litrów zupy .. czyli można zrobić ją tak żeby dzieci ją też zjadły i chciały jeszcze i jeszcze. Polecam ten przepis jest prosty, a zupa gęsta i pyszna.
Zupa dyniowa najprostsza
- 2 duże cebule
- 2 kg dyni
- 1,5 litra wywaru warzywnego / mięsnego
- oliwa lub olej rzepakowy
- grzanki do podania
Cebule kroimy w kostkę. Dynię obieramy z pestek, skórki i kroimy w małe kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę / olej i obsmażamy cebulę wraz z dynią przez około 5 minut, aż całość dynia będzie się lekko rozpadać. Dolewamy wywar i całość gotujemy przez około 30 minut, po tym czasie zupę miksujemy.
Na patelni przygotowujemy grzanki z pieczywa, grzanki kroimy w kosteczki.
Zupę podajemy z grzankami.
Smacznego !