Zupa dyniowa III
Przepyszna! A nawet , powiedziałabym, że to była najlepsza zupa dyniowa, jaką do tej pory miałam przyjemność spróbować. Słodkawa, lekko imbirowa, nie za gęsta i nie za rzadka - tak w sam raz...idealna!
Zupa dyniowa III
Składniki:
- ! dynia (ok3kg)
- 2 średnie cebule
- 4 średnie marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 3 litry bulionu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- sól
- pieprz
- śmietana
- odrobina masła
- grzanki
Cebule i czosnek pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie masła. W czasie smażenia doprawić szczyptą soli. Następnie dodać obraną i pokrojoną w spore kawałki dynię oraz marchewkę pokrojoną w małe kawałki. Wszystko zalać bulionem i gotować, aż warzywa będą miękkie.
Przestudzić i zmiksować na gładki krem, a następnie doprawić imbirem, pieprzem i jeśli trzeba solą. Podgrzać i podawać z grzankami udekorowaną kleksem śmietany.
Smacznego!