Zupa dyniowa
Bardzo aromatyczna zupa dyniowa
wcale nieprzypominająca smaku dyni, ale za to jaka smaczna polecam z całego serca :-)
1,5 litra wody
1 kostka rosołowa
1 łyżeczka Vegety
2 ziemniaki
2 marchewki
3 duże cebule
500 g dyni
1/2 łyżeczki brązowego cukru
4 ząbki czosnku
1 czubata łyżka przyprawy curry
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól morska do smaku
oliwa z oliwek + 2 łyżki masła
Ziemniaki oczyścić i umyć pokroić w kostkę - wrzucić do garnka dodać oczyszczoną i pokrojoną marchew. Zalać wszystko wodą dodać kostkę rosołową i Vegetę gotować do miejskości warzyw. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka i poddusić na maśle dodać do warzyw. Oczyszczoną dynie pokroić w grubsze słupki, dodać do niej zmiażdżony czosnek oraz przyprawy polać delikatnie oliwą z oliwek i octem balsamicznym - wymieszać. Podsmażyć na patelni i dodać do warzyw - gotować jeszcze ok 5 minut i podawać.
Smacznego