Zupa drwali

Zupa drwali

...nie tylko dla drwali :) Nie trzeba całymi dniami ścinać drzewa, żeby zimą móc zjeść rozgrzewającą, sycącą zupę z fasolą i mięsnymi klopsikami. Wystarczy na przykład... poszaleć z psem na śniegu :)

Zdjęcie - Zupa drwali - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZUPA DRWALI
(na 5-6 porcji)
6 szklanek bulionu wołowego,
150g łuskanego grochu,
150g białej fasoli,
400g mielonego mięsa,
1 jajko,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka cząbru,
1 liść laurowy,
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz

Namoczone kilka godzin wcześniej (lub poprzedniego dnia wieczorem) ziarna grochu i fasoli odcedzić, przełożyć do garnka z bulionem, dodać liść laurowy i gotować, aż groch zacznie się rozpadać.
Mięso wymieszać dokładnie z jajkiem, solą i pieprzem, uformować małe kulki. Ugotować je osobno w niewielkiej ilości osolonej wody i wlać (wraz z wywarem) do gotującej się zupy. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem i cząbrem, trzymać na ogniu jeszcze 1-2 minuty, posypać natką.
Podawać z razowym pieczywem.


(źródło: "Zupy" M. Grzymskiej i N. Kosińskiej)


Zdjęcie - Zupa drwali - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów