Zupa czosnkowa IV

Zupa czosnkowa   IV

Bardzo fajna zupa. Słodkawa, kremowa i pożywna, bo z mięsem i ziemniakami. Wbrew pozorom, bardzo prosta i szybka. Polecam!

Zdjęcie - Zupa czosnkowa   IV  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Notes kulinarny Kiki/

Zupa czosnkowa IV

Składniki:

  • 10 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 2 niewielkie marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 500 ml mleka
  • 500 - 700 ml bulionu warzywnego
  • 3 pałki kurczaka
  • sól, pieprz, chili w proszku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 kromki chleba na grzanki

Czosnek posiekać, cebulę pokroić w piórka. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżke oleju z łyzką masła. Wrzucić cebulę i czosnek, a następnie po 1 minucie dodać pokrojone w większe kawałki ziemniaki oraz marchew. Smażyć chwilę, ok. 3 minuty. Następnie zalać mlekiem i bulionem, doprowadzić do wrzenia.

Zmniejszyc gaz, dodać pałki kurczaka i na małym ogniu, gotować, aż warzywa i mięso będą miękkie.

Wyjąć pałki, mięso oddzielić od kości. Jedną marchewkę pokroić w słupki. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, chili i swieżo zmielonym pieprzem. Dodać kawałki mięsa i marchewki.

Na 2 łyżkach masła usmażyć chleb pokrojony w kostkę. Grzanki podawać do zupy.

Smacznego:)

Kategorie przepisów