Zupa czosnkowa IV
Bardzo fajna zupa. Słodkawa, kremowa i pożywna, bo z mięsem i ziemniakami. Wbrew pozorom, bardzo prosta i szybka. Polecam!
/źródło: Notes kulinarny Kiki/
Zupa czosnkowa IV
Składniki:
- 10 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 2 niewielkie marchewki
- 2 ziemniaki
- 500 ml mleka
- 500 - 700 ml bulionu warzywnego
- 3 pałki kurczaka
- sól, pieprz, chili w proszku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 4 kromki chleba na grzanki
Czosnek posiekać, cebulę pokroić w piórka. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżke oleju z łyzką masła. Wrzucić cebulę i czosnek, a następnie po 1 minucie dodać pokrojone w większe kawałki ziemniaki oraz marchew. Smażyć chwilę, ok. 3 minuty. Następnie zalać mlekiem i bulionem, doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyc gaz, dodać pałki kurczaka i na małym ogniu, gotować, aż warzywa i mięso będą miękkie.
Wyjąć pałki, mięso oddzielić od kości. Jedną marchewkę pokroić w słupki. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, chili i swieżo zmielonym pieprzem. Dodać kawałki mięsa i marchewki.
Na 2 łyżkach masła usmażyć chleb pokrojony w kostkę. Grzanki podawać do zupy.
Smacznego:)