Zupa czosnkowa Gosi
Jedna z moich ulubionych zup czosnkowych. Dzięki Gosiu jeszcze raz za przepis!
Składniki:
1 cebula
1 głowka czosnku i 1 ząbek dodatkowo
masło, ok. 1/2 kostki
750 ml mleka ( u mnie kozie)
750 ml rosołu
pęczek tymianku lub majeranku (lub duża garść suszonych ziół)
sól, pieprz
grzanki
Cebulę i czosnek drobno kroję (czosnek można przepuścić przez praskę). Podsmażam na maśle. Jak się zeszkli, zalewam rosołem, doprowadzam do wrzenia -teraz można zmiksować zupę (ja nie zawsze to robię). Dodaję mleko, sól, pieprz, zioła, podgrzewam i dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podaję z grzankami z chleba pokrojonego w kostkę i podsmażonego na maśle. Pycha!