Zupa cygańska

Zupa  cygańska

Zdjęcie - Zupa  cygańska  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa cygańska

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 2 czerwone papryki
  • 3 czerwone cebule (lub żółte)
  • 500g wędzonego boczku
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-3 kostki bulionu drobiowego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, przyprawa warzywna
  • świeża natka pietruszki
  • suszony majeranek (opcjonalnie, ale polecam!)

 

Do garnka wlać wodę, włożyć obrane i pokrojone na pół  marchewki, pietruszkę oraz por pokrojony w półtalarki. Dorzucić kostke bulionową oraz ziele, ziarenka  czarnego pieprzu, listki laurowe, gotować na średnim ogniu.

Boczek i paprykę pokroić w małą kostke, a cebulę w piórka. Wrzucić  boczek na patelnię, przesmażyć. Dodać cebule i paprykę i smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku i jeszcze chwilę przesmażyć.. Zawartość patelni zalać 3 łyżkami wazowymi wywaru i dusić na mniejszym  ogniu.

Miękkie warzywa wyjąć. Marchewkę pokroić w talarki, a pietruszkę w małą kostkę. Do wywaru wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać marchewkę i pietruszkę.  Gdy papryka, boczek i cebula zmiękną, dołożyć do nich koncentrat pomidorowy, wymieszać dokładnie i chwilę dusić razem.

Do garnka z wywarem dodać zawartość patelni, posolić i popieprzyć do smaku. Można również lekko doprawić przyprawą warzywną typu Vegeta i/lub majerankiem. Pogotować jeszcze chwilę.

Podawać ze świeżym chlebem, posypaną natką pietruszki.

Zdjęcie - Zupa  cygańska  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

 

Moje uwagi:

1. Przepis na tę zupę znalazłam kiedyś na blogu Cuda.wianki, długo sie na nią czaiłam, ale niepotrzebnie, bo smakuje pysznie.

2. Ziemniaków można dołożyć więcej, szczególnie jeśli lubi się gęste zupy.

3. Cebulę czerwoną można zastąpić żółtą (to już wiecie, jeśli czytaliście przepis:), a czosnku dać trochę więcej, ja dałam 5 ząbków

4. W przepisie nie było ani słowa o majeranku, ale ja go dodałam i bardzo dobrze!

5. Zupa lepiej smakuje, jak odstoi swoje. No chociażby  1-2 godziny

6. Nie dodałam przyprawy warzywnej, ani bulionu drobiowego. Za to wrzuciłam 3 kostki bulionu cielęcego. I tak prawie ta sama cholera, tylko w smaku nieco inna.

Kategorie przepisów