zupa cebulowa

Idealna na pogodę, którą mamy za oknem. Rozgrzewa, pięknie pachnie i jest sycąca. Uwielbiam ją. Można ją według upodobań modyfikować. Mam jeszcze kilka opcji w zanadrzu :)
Zupa cebulowa
Cebulę pokroić w półkrążki, czosnek posiekać i wszystko udusić na maśle. Im dłużej dusimy i rumienimy masło z cebulka tym zupa ma bardziej intensywny kolor. Kiedy cebula jest już miękka dolewamy wino i podgrzewamy aż się zredukuje. Dolewamy bulion i podgrzewamy aż wszystko się przegryzie, doprawiamy do smaku. Ja podałam tak że na dno naczynka wsypałam trochę groszku i tartego sera, zalałam zupą i na wierzchu powtórzyłam ten zestaw.
Zupa cebulowa
- 1kg cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 700ml bulionu warzywnego
- 150-200ml białego wina
- sól, pieprz
- masło
- groszek ptysiowy
- żółty ser
