Zupa cebulowa
Postanowiłam zrobić coś szybkiego na obiadek i niezbyt skomplikowanego tym bardziej że dużo pracy przed świętami. Zaskoczyła mnie ta zupka swym smakiem bo, była taka pyszna że aż dzieci się o nią upominały :-) a miała być tylko dla mnie bo myślałam że nikt nie będzie jej chciał jeść a tu taka niespodzianka bardzo wszystkim polecam.
500 ml WYWARU DROBIOWEGO
4 DUŻE CEBULE
1 ŁYŻECZKA CUKRU
1/2 ŁYŻECZKI SOLI
1 ŁYŻECZKA PIEPRZU
10 dag ŻÓŁTEGO SERA
SZCZYPIOREK
2 ŁYŻKI MASŁA
Cebulę oczyść i pokrój w pół krążki uduś na maśle z dodatkiem soli i cukru pod przykryciem ok 10 minut. Do garnuszka wlej ugotowany wywar drobiowy wrzuć uduszona cebulkę i gotuj ok 10 minut pod przykryciem ewentualnie dopraw do smaku. Nalej gorąca zupkę do miseczek posyp drobniutko pokrojonym szczypiorkiem i posyp startym żółtym serem - od razu podawaj - ser rozpuści się pod wpływem gorąca netrzeba więcej podgrzewać.
Smacznego