Zróbmy sobie.... masło

Takie prawdziwe, śmietankowe, mega smarowne.
Idealne do pajdy świeżego chleba i domowej chałki, posypanej obficie kruszonką.
Bez tłuszczów roślinnych i innych zbędnych dodatków jak barwniki, aromaty czy emulgatory.
Po prostu masło ze śmietany, jak to za dawnych lat bywało.
A jeśli jeszcze uda Wam się kupić śmietanę od rolnika, to już będzie naprawdę suuuuper :)
Zasada jest prosta - im tłustsza śmietana, tym więcej masła z niej otrzymamy.

Masło można przygotować w domu na kilka sposobów. Romantycy, tęskniący do tradycji i sielskich wiejskich widoków mogą wyszukać gdzieś na targach staroci starodawne, pięknie maselnice i w zaciszu domowego ogrodu godzinami ubijać śmietanę, podziwiając przy tym piękno okolicznej przyrody.
Pozostałym łatwiej będzie zrobić masło metodą słoikową, zajmie to co prawda kilkadziesiąt minut, ale nie ma rzeczy niemożliwych, Dodatkowo po roku potrząsania słoikiem wyrobicie sobie bicepsy jak u kulturysty :)
Najszybciej i bez wysiłku można przygotować cudownie śmietankowe, domowe masło korzystając z robota kuchennego takiego jak np. Kohersen Mycook, który całą pracę wykona za nas w dosłownie 3 do 5 minut, w a bonusie otrzymamy jeszcze pyszną maślankę.

Składniki
  • 500 - 600 ml śmietany o zawartości tłuszczu 36% lub więcej (w sklepach jest już dostępna śmietana o zawartości tłuszczu 42%)
  • opcjonalnie: szczypta soli
Zdjęcie - Zróbmy sobie.... masło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Metoda dla słoikowców
Wlać śmietanę do słoika o pojemności minimum 1,5 litra i energicznie potrząsać (czas ubijania masła zależy od jakości śmietany i.... siły z jaką potrząsamy słojem - średnio zajmuje to od 30 minut do godziny czasu).
Kiedy od płynu (czyli maślanki) oddzielą się już grudki masła, odlewamy maślankę, a masło przekładamy na gęste sito, przepłukujemy bardzo zimną wodą i potrząsając sitem formujemy kulkę.

Metoda dla użytkowników Kohersen Mycook
Założyć motylek, do naczynia miksującego wlać schłodzoną śmietanę, ubijać z prędkością 5 przez 3 do 5 minut. Czas ubijania zależy od zawartości tłuszczu w użytej śmietanie. Zlać maślankę, przełożyć masło do gęstego sita i przepłukać zimną, a jeszcze lepiej lodowatą wodą.
Potrząsając sitem uformować kulkę masła.

Domowe masło zachowuje świeżość około 6 do 9 dni. Z 500 ml śmietany o zawartości tłuszczu 36% otrzymujemy około 190 -210 g masła, cena jest więc porównywalna do najtańszego masła dostępnego na sklepowych półkach, ale.... wiemy co jemy :)
To co może Was zdziwić to... kolor masła, Naturalne, domowe masło ma niemalże biały kolor, natomiast to, które jest dostępne w sklepach, swoją kremową lub żółtawą barwę zawdzięcza dodawanemu w procesie produkcji karotenowi.

Zdjęcie - Zróbmy sobie.... masło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Domowe masło ze śmietany (krok po kroku)
2

Domowe masło ze śmietany (krok…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Domowe masło
9

Domowe masło

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Słodka plastelina
10

Słodka plastelina

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Kurkuma i jej prozdrowotne działanie - pasta z kurkumy i złote mleko
2

Kurkuma i jej prozdrowotne dzi…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Domowa vegeta
2

Domowa vegeta

napiecyku napiecyku
napiecyku

Domowe masło ze śmietany (krok po kroku)
2

Domowe masło ze śmietany (krok…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Mrożenie liści selera i pora - gotowe zestawy rosołowe
1

Mrożenie liści selera i pora -…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Masło pistacjowe
1

Masło pistacjowe

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Jak zrobić w domu prażoną cebulkę?
1

Jak zrobić w domu prażoną cebu…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Domowe mleko kokosowe
1

Domowe mleko kokosowe

aronia aronia
Wiem co jem

Domowe masło śmietankowe
1

Domowe masło śmietankowe

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Domowe masło
1

Domowe masło

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir