Zróbmy sobie.... masło

Takie prawdziwe, śmietankowe, mega smarowne.
Idealne do pajdy świeżego chleba i domowej chałki, posypanej obficie kruszonką.
Bez tłuszczów roślinnych i innych zbędnych dodatków jak barwniki, aromaty czy emulgatory.
Po prostu masło ze śmietany, jak to za dawnych lat bywało.
A jeśli jeszcze uda Wam się kupić śmietanę od rolnika, to już będzie naprawdę suuuuper :)
Zasada jest prosta - im tłustsza śmietana, tym więcej masła z niej otrzymamy.

Masło można przygotować w domu na kilka sposobów. Romantycy, tęskniący do tradycji i sielskich wiejskich widoków mogą wyszukać gdzieś na targach staroci starodawne, pięknie maselnice i w zaciszu domowego ogrodu godzinami ubijać śmietanę, podziwiając przy tym piękno okolicznej przyrody.
Pozostałym łatwiej będzie zrobić masło metodą słoikową, zajmie to co prawda kilkadziesiąt minut, ale nie ma rzeczy niemożliwych, Dodatkowo po roku potrząsania słoikiem wyrobicie sobie bicepsy jak u kulturysty :)
Najszybciej i bez wysiłku można przygotować cudownie śmietankowe, domowe masło korzystając z robota kuchennego takiego jak np. Kohersen Mycook, który całą pracę wykona za nas w dosłownie 3 do 5 minut, w a bonusie otrzymamy jeszcze pyszną maślankę.

Składniki
  • 500 - 600 ml śmietany o zawartości tłuszczu 36% lub więcej (w sklepach jest już dostępna śmietana o zawartości tłuszczu 42%)
  • opcjonalnie: szczypta soli
Zdjęcie - Zróbmy sobie.... masło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Metoda dla słoikowców
Wlać śmietanę do słoika o pojemności minimum 1,5 litra i energicznie potrząsać (czas ubijania masła zależy od jakości śmietany i.... siły z jaką potrząsamy słojem - średnio zajmuje to od 30 minut do godziny czasu).
Kiedy od płynu (czyli maślanki) oddzielą się już grudki masła, odlewamy maślankę, a masło przekładamy na gęste sito, przepłukujemy bardzo zimną wodą i potrząsając sitem formujemy kulkę.

Metoda dla użytkowników Kohersen Mycook
Założyć motylek, do naczynia miksującego wlać schłodzoną śmietanę, ubijać z prędkością 5 przez 3 do 5 minut. Czas ubijania zależy od zawartości tłuszczu w użytej śmietanie. Zlać maślankę, przełożyć masło do gęstego sita i przepłukać zimną, a jeszcze lepiej lodowatą wodą.
Potrząsając sitem uformować kulkę masła.

Domowe masło zachowuje świeżość około 6 do 9 dni. Z 500 ml śmietany o zawartości tłuszczu 36% otrzymujemy około 190 -210 g masła, cena jest więc porównywalna do najtańszego masła dostępnego na sklepowych półkach, ale.... wiemy co jemy :)
To co może Was zdziwić to... kolor masła, Naturalne, domowe masło ma niemalże biały kolor, natomiast to, które jest dostępne w sklepach, swoją kremową lub żółtawą barwę zawdzięcza dodawanemu w procesie produkcji karotenowi.

Zdjęcie - Zróbmy sobie.... masło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Masło ghee

Masło ghee

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Domowe masło ze śmietany (krok po kroku)
2

Domowe masło ze śmietany (krok…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Słodka plastelina
10

Słodka plastelina

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przyprawa do grilla - najlepsza

Przyprawa do grilla - najlepsz…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Domowa jarzynka – zdrowa wersja popularnej przyprawy
1

Domowa jarzynka – zdrowa wersj…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Posypka do chleba z masłem i świecznik z kamieni.

Posypka do chleba z masłem i ś…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Kolorowa czekoladowa polewa do babki

Kolorowa czekoladowa polewa do…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Domowy marcepan w 2 minuty :)
1

Domowy marcepan w 2 minuty :)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Domowa przyprawa do piernika
1

Domowa przyprawa do piernika

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Jak zrobić ocet jabłkowy
4

Jak zrobić ocet jabłkowy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarty chrzan na zimowe zapasy
1

Tarty chrzan na zimowe zapasy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit