Żółty ryż

Żółty ryż
Zdjęcie - żółty ryż - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Prosta i bardzo smaczna potrawka z kilku składników. Zajadamy się nią! Żółty ryż robiłam z różnych gatunków ryżu, ale najlepiej zawsze wypada parboiled, i ten właśnie polecam do tego dania. Potrawka jest chyba jeszcze lepsza następnego dnia, jako, nazwijmy to, strir fry na maśle klarowanym. Tania, smaczna, szybka, łatwa i zdrowa. Ideał, znaczy się? No niestety, niezupełnie. Alergicy muszą uważać z curry, bo niestety potrafi uczulić. Choć dzieci moje akurat na curry mają luz, a były czasy, że reagowały na ziele angielskie czy pieprz. Jednakowoż widziałam na własne oczy, jak syn mojej przyjaciółki jadł w knajpie kurczaka curry i powoli, acz metodycznie pokrywał się czerwonymi plamami. Gdyby to był mój dzieciak, to wykitowałabym na zawał, ale przyjaciółka jest zdrowo poluzowana, więc obyło się bez zakłóceń w posiłku.
Weźmy:

200 ml ryżu parboiled (suchego)
3 łyżki oleju
małą cebulę
garść mrożonego groszku
garść mrożonej kukurydzy
po płaskiej łyżeczce soli, czerwonej pasty curry i żółtego curry

Cebulę posiekać i przysmażyć na oleju, dodać ryż i przysmażać dalej, mieszając. Po chwili dodać oba rodzaje curry, jeszcze moment przesmażać, zalać wodą (dwa razy tyle wody co ryżu), posolić i gotować powoli 25 minut. W tym czasie ugotować groszek i kukurydzę. Gdy wszystkie składniki potrawy będą gotowe, wymieszać je i podawać. Można też przed podaniem podsmażyć potrawkę na maśle klarowanym.

Moją książkę można kupić na Allegro, w księgarni JakWyżej i Coryllus oraz w sklepie alergica.pl Stacjonarnie w FOTO-MAG przy stacji metra Stokłosy oraz w Strefie Zdrowia.
Smakołyki zapraszają na swój fanpejdż!

Kategorie przepisów