Żółta sałatka
Ta sałatka powstała z połączenia dwóch przepisów na blogu Grumków i Alby.
Była przepyszna, a o jej smaku zdecydowały nie tylko dobrze skomponowane składniki, ale i sos – dużo lepszy, niż sam majonez :)
A dzięki żółtej barwie może z powodzeniem urozmaicić wielkanocny stół :)
ŻÓŁTA SAŁATKA
1 woreczek ryżu,
3 jajka ugotowane na twardo,
1 żółta papryka,
200g sera żółtego,
1 puszka kukurydzy,
½ puszki ananasów,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka curry
sos:
5 łyżek majonezu,
2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
2 ząbki czosnku,
sok z ½ cytryny,
3-4 łyżki soku z ananasów,
sól i pieprz
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przesypać z woreczka do miski, wymieszać dokładnie z olejem i curry, zostawić do ostygnięcia.
Jajka i paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić z zalewy, a ananasy pokroić na nieduże kawałki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać z ryżem.
Przygotować sos, mieszając podane składniki. Zalać sałatkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 1 godzinę celem „przegryzienia się” :)
Była przepyszna, a o jej smaku zdecydowały nie tylko dobrze skomponowane składniki, ale i sos – dużo lepszy, niż sam majonez :)
A dzięki żółtej barwie może z powodzeniem urozmaicić wielkanocny stół :)
ŻÓŁTA SAŁATKA
1 woreczek ryżu,
3 jajka ugotowane na twardo,
1 żółta papryka,
200g sera żółtego,
1 puszka kukurydzy,
½ puszki ananasów,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka curry
sos:
5 łyżek majonezu,
2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
2 ząbki czosnku,
sok z ½ cytryny,
3-4 łyżki soku z ananasów,
sól i pieprz
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przesypać z woreczka do miski, wymieszać dokładnie z olejem i curry, zostawić do ostygnięcia.
Jajka i paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę odcedzić z zalewy, a ananasy pokroić na nieduże kawałki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać z ryżem.
Przygotować sos, mieszając podane składniki. Zalać sałatkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 1 godzinę celem „przegryzienia się” :)