Ziołowe paluchy

Pomysł na paluchy zaczerpnęłam z dodatku do GW "Spotkanie z rozmarynem".

W oryginale była mąka pszenna pół na pół z gryczaną, ale ponieważ od kilku dni jestem na Montignacu, użyłam mąki z pełnego przemiału. Paluchy takie są świetne jako przekąska, jeśli podamy je z jakimkolwiek dipem, pasują też do piwa, jeśli lubicie przy piwie coś pogdryźć.

Składniki:

50 dag mąki pszennej razowej graham typ 1850

50 g drożdży

łyżeczka cukru lub fruktozy

100 g suszonych pomidorów

2 łyżki rozmarynu

łyżka soli morskiej

2 łyżki oliwy z oliwek

pieprz

Drożdże rozetrzyj z cukrem lub fruktozą, dolej ok. 100 ml ciepłej wody, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Pomidory pokrój w drobną kosteczkę. Wymieszaj w misce wszystkie składniki oprócz drożdży - chodzi o to, aby rozmaryn i pomidory dobrze się wymieszały z mąką. Dolej drożdże, wyrób ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia.

Nagrzej piekarnik do 220 stopni, uformuj paluchy, piecz przez około 15 minut.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy