Ziołowe paluchy
Pomysł na paluchy zaczerpnęłam z dodatku do GW "Spotkanie z rozmarynem".
W oryginale była mąka pszenna pół na pół z gryczaną, ale ponieważ od kilku dni jestem na Montignacu, użyłam mąki z pełnego przemiału. Paluchy takie są świetne jako przekąska, jeśli podamy je z jakimkolwiek dipem, pasują też do piwa, jeśli lubicie przy piwie coś pogdryźć.
Składniki:
50 dag mąki pszennej razowej graham typ 1850
50 g drożdży
łyżeczka cukru lub fruktozy
100 g suszonych pomidorów
2 łyżki rozmarynu
łyżka soli morskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
Drożdże rozetrzyj z cukrem lub fruktozą, dolej ok. 100 ml ciepłej wody, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Pomidory pokrój w drobną kosteczkę. Wymieszaj w misce wszystkie składniki oprócz drożdży - chodzi o to, aby rozmaryn i pomidory dobrze się wymieszały z mąką. Dolej drożdże, wyrób ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni, uformuj paluchy, piecz przez około 15 minut.