Ziołowe paluchy

Pomysł na paluchy zaczerpnęłam z dodatku do GW "Spotkanie z rozmarynem".

W oryginale była mąka pszenna pół na pół z gryczaną, ale ponieważ od kilku dni jestem na Montignacu, użyłam mąki z pełnego przemiału. Paluchy takie są świetne jako przekąska, jeśli podamy je z jakimkolwiek dipem, pasują też do piwa, jeśli lubicie przy piwie coś pogdryźć.

Składniki:

50 dag mąki pszennej razowej graham typ 1850

50 g drożdży

łyżeczka cukru lub fruktozy

100 g suszonych pomidorów

2 łyżki rozmarynu

łyżka soli morskiej

2 łyżki oliwy z oliwek

pieprz

Drożdże rozetrzyj z cukrem lub fruktozą, dolej ok. 100 ml ciepłej wody, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Pomidory pokrój w drobną kosteczkę. Wymieszaj w misce wszystkie składniki oprócz drożdży - chodzi o to, aby rozmaryn i pomidory dobrze się wymieszały z mąką. Dolej drożdże, wyrób ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia.

Nagrzej piekarnik do 220 stopni, uformuj paluchy, piecz przez około 15 minut.

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki na jogurcie z kurkami
3

Bułeczki na jogurcie z kurkami

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

 PALUCHY DROŻDZOWE - LEKKA ZAKĄSKA
2

PALUCHY DROŻDZOWE - L…

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu

Paluchy z makiem i sezamem
7

Paluchy z makiem i sezamem

gania gania
My cuisine

Fit chleb z otrąb i twarogu

Fit chleb z otrąb i twarogu

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Truskawkowe paluchy

Truskawkowe paluchy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z semoliny z Altamury

Chleb z semoliny z Altamury

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Gofry wytrawne – kukurydziane
2

Gofry wytrawne – kukurydziane

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pieczona ciecierzyca chipotle

Pieczona ciecierzyca chipotle

Tyna Tyna
In cooking we trust

Spiralne ciasto z pokrzywą i fetą. Fragment…
1

Spiralne ciasto z pokrzywą i f…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pesto z czosnku niedźwiedziego
2

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem

Wytrawne gofry z cheddarem i b…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tatar z łososia, mango i kolendry

Tatar z łososia, mango i kolen…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy