Ziemniaki pieczone jak z ogniska

Ziemniaki pieczone jak z ogniska

A oto mój obiad z Wielkiego Piątku. Postny – jak by nie patrzeć – ale za to jaki pyszny! Przypomniał mi się smak dzieciństwa. Smak ziemniaków pieczonych w ognisku, pałaszowanych podczas wakacji spędzanych u babci.

Pierwszy raz na podobny przepis natknęłam się na tym blogu. Ziemniaki pieczone w mące i soli są bardzo smaczne, ale do ogniska im jednak ciut daleko. Dopiero wędzona papryka nadała im charakterystyczny, wyrazisty aromat dymu, który nadał ziemniakom charakterystycznego smaczku. Nie używam wędzonej papryki zbyt często, ale tu okazała się wprost doskonałym składnikiem :)

Do tak upieczonych ziemniaków podałam kefir i surówkę, dzięki którym obiad – choć postny – był pełnowartościowym posiłkiem. Bardzo polecam! :)

Zdjęcie - Ziemniaki pieczone jak z ogniska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZIEMNIAKI PIECZONE JAK Z OGNISKA
(2-3 porcje)
8 średnich ziemniaków,
2 łyżki mąki,
1 łyżka soli,
1 łyżeczka wędzonej papryki

Do sporego woreczka foliowego wsypać mąkę, sól i wędzoną paprykę. Ziemniaki dokładnie umyć i mokre włożyć do woreczka. Zamknąć worek i potrząsnąć kilka razy, aby ziemniaki oblepiły się mąką i przyprawami. Następnie wyłożyć je na blachę i piec w 200 stopniach przez około godzinę (w zależności od wielkości ziemniaków), aż będą miękkie w środku.

Zdjęcie - Ziemniaki pieczone jak z ogniska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ziemniaki pieczone jak z ogniska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów