Ziemniaki i karczochy z pieca
Młode ziemniaki pojawiły się już na rynku, koper włoski jest dostępny, a serca karczochów w oleju dostaniecie w każdym markecie. Do tego parmezan i śmietana. I to już wszystko. Pięć składników, jak obiecuje autor, wystarcza do zrobienia smacznego dania. Można je potraktować jako dodatek do mięsa lub jajka smażonego, albo podać jako samodzielne danie. Bardzo polecam!
Przepis na podstawie książki J Olivera "5 składników"
składniki
300 g młodych ziemniaków
1 bulwa kopru włoskiego
1 słoik (ok 280g) serc karczochów w oleju
pieprz
250 ml wody
50 g parmezanu, najlepiej świeżo startego
100 ml śmietany 36 % łyżka wody
przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Ziemniaki wyszorować lub oskrobać - ja skórkę zostawiłam. Fenkuł, po zdjęciu zewnętrznej warstwy i obcięciu łodyżek, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w półplasterki grubości ok 1 cm. Karczochy wyjąć z oleju, jeżeli są w całości, przekroić na połówki. Do brytfanny włożyć ziemniaki, fenkuł i karczochy. Dodać 2-3 łyżki oleju z karczochów, posypać pieprzem, delikatnie wymieszać. Dolać zimną wodę, brytfannę szczelnie osłonić folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na 1 godzinę. W międzyczasie wymieszać śmietanę z połową parmezanu i łyżką wody. Po godzinie wyjąć brytfankę z piekarnika, zdjąć folię, rozłożyć na warzywach śmietanę i posypać resztą parmezanu. Wstawić odkryte naczynie do piekarnika i piec jeszcze przez ok 20 minut - tak długo aż wszystko się ładnie zrumieni a ziemniaki będą upieczone. Przed podaniem posypać koperkiem z fenkuła. Smacznego!