Ziemniaczki z patelni

 Ziemniaczki z  patelni

Dzisiaj było tak pięknie i słonecznie, że postanowiłam zbytnio nie wysilać się w kuchni.

Na obiad zaserwowałam rumiane ziemniaki z cebulką. Z patelni. Solidnie doprawione. Najprostsze.

Takie ziemniaki najlepiej smakują, jeśli były smażone na tłuszczu wytopionym z wędzonego boczku, ale i na oleju będą smaczne. Do tego polecam zsiadłe mleko, maślankę albo po prostu dobre kwaszone ogórki.

Zdjęcie -  Ziemniaczki z  patelni  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ziemniaczki z patelni

Składniki:

  • ziemniaki
  • cebula
  • olej do smażenia lub kawałek wędzonego boczku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • ulubiona przyprawa do ziemniaków

 

Ziemniaki ugotować na pół twardo albo w mundurkach albo w osolonej wodzie, obrane. Na oleju lub tłuszczu wytopionym z boczku, pokrojonego w kostkę, zeszklić cebule, pokrojoną w drobną kostkę (ale nie za drobną!). Następnie dodać ziemniaki pokrojone w sporą kostkę. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Smażyć, aż cebula i ziemniaki będą rumiane, od czasu do czasu mieszając.

Zdjęcie -  Ziemniaczki z  patelni  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów