Ziemniaczki z patelni
Dzisiaj było tak pięknie i słonecznie, że postanowiłam zbytnio nie wysilać się w kuchni.
Na obiad zaserwowałam rumiane ziemniaki z cebulką. Z patelni. Solidnie doprawione. Najprostsze.
Takie ziemniaki najlepiej smakują, jeśli były smażone na tłuszczu wytopionym z wędzonego boczku, ale i na oleju będą smaczne. Do tego polecam zsiadłe mleko, maślankę albo po prostu dobre kwaszone ogórki.
Ziemniaczki z patelni
Składniki:
- ziemniaki
- cebula
- olej do smażenia lub kawałek wędzonego boczku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- ulubiona przyprawa do ziemniaków
Ziemniaki ugotować na pół twardo albo w mundurkach albo w osolonej wodzie, obrane. Na oleju lub tłuszczu wytopionym z boczku, pokrojonego w kostkę, zeszklić cebule, pokrojoną w drobną kostkę (ale nie za drobną!). Następnie dodać ziemniaki pokrojone w sporą kostkę. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Smażyć, aż cebula i ziemniaki będą rumiane, od czasu do czasu mieszając.
Smacznego!