Ziemniaczki okraszone boczkiem i cebulą
Jakże proste danie, ale z dodatkiem maślanki do picia mamy przepyszny obiad, który satysfakcjonuje nawet takiego mięsożercę, jak mój mąż. Gdy byłam dzieckiem, piliśmy do tego siadłe mleko... Babcia mi często powtarzała, że gdy ona sama była mała, szkoda było tracić boczek na tak codzienne danie, więc ziemniaczki jedli albo z samą cebulką, albo ze skwarkami. Jak to się człowiek przyzwyczaja do luksusu, jakim jest boczek...
Ziemniaczki okraszone boczkiem i cebulą
- ok. 1,5 kg ziemniaczków
- ok. 20-30 dag boczku
- 1 duża cebula
- sól
- maślanka lub kefir do picia
Ziemniaki obrać, przekroić na pół lub ćwiartki, jeśli są duże, ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i uprażyć na suchej patelni, razem z cebulą. Okrasić nim odsączone z wody ziemniaczki. Podawać z maślanką lub kefirem.
Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl