Ziemniaczana zupa-krem
Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy-kremy i przetestowałam już wiele rodzajów oraz mniej lub bardziej dziwnych kombinacji smakowych :) Od czasu do czasu mam jednak ochotę wrócić do jednej z najprostszych zup, czyli kremu ziemniaczanego z serem.
ZIEMNIACZANA ZUPA-KREM
1 cebula,
0,5kg ziemniaków,
1 ząbek czosnku,
5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego,
1 łyżka mąki,
2 łyżki masła,
natka pietruszki,
ok. 50g żółtego sera,
sól i pieprz,
zioła prowansalskie
Cebulę obrać i posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i lekko podsmażyć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion, zagotować, dodać ziemniaki i gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Drugą łyżkę masła stopić w rondelku, dodać mąkę i chwilkę smażyć. Zupę zdjąć z ognia. Dodać zasmażkę z mąki. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich. Ponownie zagotować.
Na talerzu każdą porcję posypać startym serem i natką pietruszki.