Zielony kurczak curry
Proste jednogarnkowe danie. Pożywne, bo z ryżem, kurczakiem i warzywami - wszystko w gęstym śmietanowym sosie. Dodałam do niego groszek cukrowy oraz po kawałku cukinii i bakłażana. Bakłażan podgotowałam trochę dłużej, na zupełnie miękko, bo nie lubię twardej skórki.
Curry to jest również orzeżwiające za sprawą limonki. A także aromatyczne i pikantne, bo z dodatkiem pasty curry, której zresztą dałam trochę mniej niż jest zalecane w przepisie - ponieważ moja 3-letnia córka również je jadła. A poza tym jest naprawdę pyszne, kremowe, rozpływające się w ustach. Warto spróbować.
/źródło: "Moje gotowanie"/
Zielony kurczak curry
Składniki:
- limonka
- 10 dag mrożonego groszku zielonego groszku (uzyłam cukrowego)
- sól
- 10 dag bakłażana lub mała cukinia
- 2 łyżki oliwy
- cebula
- 4 łyżki zielonej pasty curry (gotowej, ze słoika), lub mniej
- 60 dag piersi kurczaka
- szklanka ryżu
- 400 ml płynnej śmietany
- pieprz
- natka pietruszki lub swieża kolendra
Limonkę dokładnie wymyć, sparzyć i delikatnie otrzeć z niej skórkę. Groszek gotować przez 3 min. w osolonym wrzątku, osaczyć. Bakłażan lub cukinie umyć, przekroić na ćwiartki. Jeśli używamy bakłażana, to układamy go na sicie i sowicie posypujemy solą. Tak pozstawiamy, aż puści sok, następnie płuczemy go dokładnie. Bakłażan lub cukinię również należy obgotować w osolonym wrzątku ok. 5 minut. Wszystkie warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. W garnku rozgrzać oliwę, zrumienić na niej posiekaną cebulę. Dodac pastę curry i smażyć jeszcze 2 min., mieszając. Dodać ryż i jeszcze chwilę smażyć, dodać kurczaka pokrojonego w kawałki, wlać śmietanę i 150 ml gorącej wody. Wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając. Dodać skórkę i sok z lominki do smaku, włożyć warzywa i przyprawić solą oraz pieprzem. Zagotować. Podawać udekorowane listkami natki pietruszki.
Smacznego!