Zielone risotto

Zielone  risotto

Składniki:

- 1 szklanka ryżu (oczywiście nieoczyszczony jest najzdrowszy ale z braku czasu zrobiłam z białym),
- bulion (lub woda i bulion w proszku, czy w kostce),
- 500 g szpinaku świeżego, Zdjęcie - Zielone  risotto  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- olej,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- oregano,
- sól, pieprz,
- sok z cytryny.

Wykonanie:

Namaczamy ryż w misce, w "międzyczasie" płuczemy i myjemy dokładnie szpinak i odrywamy liście od łodyżek, odsączamy go lekko.
Dusimy szpinak przez kilka minut we własnym sosie, tak żeby zmiękł. Ryż płuczemy i odsączamy na sicie. Cebulę kroimy w drubszą kostkę, czosnek w drobną. Rozgrzewamy olej na dużej patelni lub w rondlu. Wrzucamy na nią cebulę, chwilę smażymy, zmniejszamy ogień i dodajemy czosnek, lekko solimy. Do podsmażonej cebuli dodajemy ryż, smażymy ok 5 minut, mieszając co jakiś czas. Wlewamy na patelnie bulion (lub wodę), tak żeby przykrył ziarna ryżu. Szpinak, kroimy na mniejsze kawałki, dorzucamy razem z posiekanymi orzechami i odrobiną oregano do gotującego się ryżu, mieszamy. Gotujemy do miękkości ryżu, podlewając bulionem (ryż musi się gotować w wodzie żeby był miękki, więc trzeba dolewać wody jak zostanie wchłonięta). Gdy ryż już jest miękki odparowujemy resztę pozostałego płynu, przyprawiamy całość pieprzem i ewentualnie solą oraz do smaku sokiem z cytryny. Podajemy na gorąco.

Pyszne i szybkie danie :-)

Zdjęcie - Zielone  risotto  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Smacznego!!!

Kategorie przepisów