Zielona sałatka z cukinią i bobem
Sezon grillowy trwa w najlepsze, więc trzeba korzystać z niego pełnymi garściami. A jak wiadomo, skoro grill, to przydadzą się również i przepisy na lekkie sałatki, które idealnie pasują do wszelkich mięs. Na ostatnie spotkanie pod chmurką ze znajomymi postanowiłem przygotować coś świeżego i oryginalnego. Od razu mój wybór padł na bób oraz cukinię. W końcu sezon na te warzywa trwa w najlepsze. W ten sposób powstała cudownie zielona sałatka z cukinią i bobem, do której dorzuciłem miks sałat, pestki dyni oraz ser feta. Aby nadać jej świeżości i lekkości, zrobiłem orzeźwiający dressing z dodatkiem świeżej mięty i skórki z limonki. Przygotowałem go na bazie oleju rydzowego, który w kuchni jest niedoceniany, jednakże ma wyjątkowy smak i całe mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Gorąco polecam olej z lnianki nie tylko do dzisiejszej sałatki, bo zdecydowanie warto włączyć go do swojego codziennego repertuaru.
Zielona sałatka z cukinią i bobem
Ilość porcji: 2-4
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki na zieloną sałatkę z cukinią i bobem:
Sałatka:
- miks ulubionych sałat
- 500 g bobu
- 1 cukinia
- 200 g sera feta
- garść pestek dyni
Dressing:
- 50 ml oleju rydzowego (lub innego ulubionego)
- skórka otarta z 1 limonki
- 1 łyżka soku z limonki
- garść listków świeżej mięty
- sól do smaku
Jak przygotować zieloną sałatkę z cukinią i bobem?
- Zagotuj wodę, wsyp bób i gotuj przez ok. 10 minut, aż będzie al dente. Odcedź, ostudź w zimnej wodzie i obierz.
- Cukinię pokrój na cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw.
- Na talerz wyłóż sałatę, paski z cukinii oraz bób. Pokrusz ser feta i posyp całość pestkami dyni.
- Do miseczki wlej olej, dodaj skórkę otartą z limonki oraz sok. Posiekaj drobno listki mięty i dodaj do reszty składników. Wymieszaj i posól do smaku. Gotowym dressingiem polej sałatkę.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square