Zebra
Bardzo smaczne ciasto pulchniutkie, delikatne co tu więcej pisać po prostu pycha , choć zawsze mi pęka sama nie wiem czemu ale posypuje cukrem pudrem lub polewam czekolada .
6 JAJEK
1 SZKLANKA CUKRU PUDRU
1 SZKLANKA OLEJU
1 SZKLANKA WODY GAZOWANEJ
3 SZKLANKI MAKI PSZENNEJ
1 ŁYŻKA KAKAO
1 ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
SZCZYPTA SOLI
2 ŁYŻKI AMARETTO LUB RUMU
2 KIELISZKI LIKIERU CZEKOLADOWEGO
Włączyć piekarnik na 180 C , oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszek , dodawać powoli wodę i olej – następnie wkupywać powoli mąkę wymieszana z proszkiem i sodą na końcu dodać amaretto . Ubić białka z solą na sztywna pianę – wymieszać z ciastem i podzielić na pół i dodać łyżkę kakao i likier czekoladowy . Blaszkę nasmarować tłuszczem i wylewać ciasto najpierw białe potem czarne zaczynając od środka blaszki. Piec ok. 60 minut posypać cukrem lub polewać czekoladą.